featured Φεστιβάλ Χορός

Με αισιοδοξία σε μια δύσκολη στιγμή

Με εμφανή τα σημάδια από την απουσία της Βίκυς Μαραγκοπούλου στον σχεδιασμό και μια διεθνή χορευτική και χορογραφική πρωτοπορία που είναι πια μια μακρινή ανάμνηση, παρουσιάστηκε χθες στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού το πρόγραμμα του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με πρεμιέρα στις 15 Ιουλίου και έμφαση σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στις ελληνικές ομάδες και τα έργα τους που τα περισσότερα από αυτά έχουν ήδη παρουσιαστεί (με επιτυχία).

Για “πολύ μεγάλη ευθύνη σε μια δύσκολη χρονιά, μετά από 21 χρόνια κυριαρχίας και προσωπικής σφραγίδας της Βίκυς Μαραγκοπούλου” έκανε λόγο η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια Κατερίνα Κασιούμη, εμφανώς συγκινημένη, μιλώντας για ένα “υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικό γεγονός και ένα φωτεινό παράδειγμα αποκέντρωσης”. “Μέλημά μας να συνεχίσει το φεστιβάλ το δημιουργικό και πρωτοποριακό του έργο δίνοντας έμφαση σε παραστάσεις αλλά και εκπαιδευτικό έργο”. Δεν παρέλειψε μάλιστα να αυτοχαρακτηρισθεί ως “υπηρέτης ενός θεσμού με ημερομηνία λήξης”!

Για “ηράκλεια προσπάθεια” της νέας καλλιτεχνικής διευθύντριας Κατερίνας Κασιούμη να συγκροτήσει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, από τον Μάρτιο που ανέλαβε έως σήμερα, έκανε λόγο ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας, χαρακτηρίζοντας το Φεστιβάλ “περιουσιακό” και “πνευματικό” στοιχείο της πόλης και διευκρίνισε πως το κόστος του ανέρχεται στα 400.000 ευρώ, από τα οποία τα 200.000 προέρχονται από το υπουργείο και τα άλλα 200.000 από τον δήμο.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη σημείωσε πως “θεσμοί τέτοιου είδους πρέπει να συνεχίζουν και να μεγαλώνουν” και διάβασε χαιρετισμό του υπουργού Αριστείδη Μπαλτά που αναφερόταν στο νέο πρόγραμμα.

“Είναι πολύ σημαντικό να επιστρέψουν οι χορηγίες χορού” επεσήμανε η χορογράφος Μαρία Γοργία παρουσιάζοντας το έργο της “Στην άκρη του βατήρα” και η Αποστολία Παπαδαμάκη πρόσθεσε πως “ο χορός υποφέρει από χρήματα, πεινάει, και τα εισιτήρια, καθότι μικρής χρονικής διάρκειας οι παραστάσεις, δεν μπορούν να κάνουν απόσβεση”.

Το πρόγραμμα

Το Φεστιβάλ ανοίγει στις 15 Ιουλίου με την παράσταση “Links” του Αντώνη Φωνιαδάκη από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (15 και 16/7).

Τα έργα “10.000 Litres” της Ευαγγελίας Κολύρα και “Me οn Τop” της Άρτεμις Λαμπίρη παρουσιάζονται σε ενιαία παράσταση (16/7).

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος παρουσιάζει το “Opus” (17 και 18/7) και η Μαρία Γοργία το “Στην άκρη του βατήρα” (19 και 20/7).

Οι Αποστολία Παπαδαμάκη, Σοφί Μπουλμπουλιάν και Λία Χαράκη δημιουργούν το “Drops of Peace” (19/7).

Η ομάδα Candoco Dance Company, που αποτελείται από αρτιμελείς και μη χορευτές, επισκέπτεται το Γεστιβάλ με δυο έργα (22 και 23/7). Με το έργο “Europium” εμφανίζεται η ομάδα RootlessRoot – Λίντα Καπετανέα & Γιόζεφ Φρούτσεκ (24/7). Η Μπάρμπαρα Κέιν παρουσιάζει χορογραφίες της Ντάνκαν, των μαθητριών της διάσημης χορογράφου, αλλά και δικές της, εμπνευσμένες από την αρχαία Ελλάδα.

Τέλος το Φεστιβάλ περιλαμβάνει δύο σεμινάρια με την Μπάρμπαρα Κέιν και την Πατ Κάτερσον. Τα εισιτήρια ανέρχονται στα 15 ευρώ και στα 12 ευρώ τα φοιτητικά.

Μάνια Ζούση
Πηγή: Αυγή