Χορός

Ιωάννα Πορτόλου : «Το «Πορνό» είναι η υπεκφυγή»

Για μια τριλογία που λειτούργησε σαν « μια μικρή επένδυση, πίστη και επιμονή, κάτι σαν εμείς θα το κάνουμε και θα δούμε πού θα μας βγάλει, καθώς από την αρχή υπήρχε η πρόθεση», μιλά στο artplay.gr η χορογράφος Ιωάννα Πορτόλου, με αφορμή την πρεμιέρα του τρίτου μέρους της τριλογίας της ομάδας Griffόn, με τίτλο «Πορνό», 15, 16 και 17 Ιουνίου στο Φεστιβάλ Αθηνών.

«Η ιδέα ήταν κοινή. Μιλάμε για ένα ζευγάρι μέσα από τρεις διαφορετικές οπτικές γωνίες επαφής και συσχέτισης. Στο πρώτο δουλέψαμε την επανάληψη, την καθημερινότητα, την ρουτίνα,  επαναλαμβάνοντας μια κυκλική σωματική φράση από την οποία προέκυπταν κάποιες μικρές αλλαγές, αντιληπτές από το κοινό. Ήταν σαν μια μικρή βόλτα και ο γυρισμός στην αφετηρία, μια σπουδή πάνω στην παραλλαγή και την επανάληψη που έχει να κάνει με το παρόν. Το δεύτερο μέρος, το Ταμπού, έχει να κάνει με το παρελθόν, την καταγωγή μας, ένα έργο όπου οι πρωταγωνιστές δεν κοιτάζοντας, αλλά είχαν μια παράλληλη διαδρομή. Το πορνό έχει να κάνει με το μέλλον. H  κατάληξη που είναι για όλους η ίδια, είναι κάτι που μεταθέτω αλλά δεν αποφεύγω. Συνεχώς αλλάζω και μεταμφιέζομαι και κάνω οτιδήποτε με οδηγεί  να αποφύγω τον εαυτό μου, ποιος πραγματικά είμαι και πόσο μόνος και πως κανείς δεν μπορεί να με συνοδέψει στον μοναχικό μου δρόμο . Μεταθέτω αλλά δεν αποφεύγω. Το πορνό είναι η υπεκφυγή. Αν αποδεχθώ τον εαυτό μου θα μπορέσω να αποδεχθώ και τον άλλον».

Ο κόσμος του πορνό, φευγαλέος, τεχνητός, υπερβολικός, εύθραυστος, απαιτητικός, ονειρικός και τρομακτικός, καλυμμένος και επικίνδυνος, απαγορευμένος και μυστικός, βιώνεται σε μια ιερή στιγμή, του εορτασμού-στο-χείλος-του-γκρεμού, την στιγμή της άρσης των απαγορεύσεων, γιορτάζοντας την πράξη της κατάργησης ενός συστήματος, μιας πρακτικής, ακόμη και του ίδιου του εαυτού.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Χορογραφία: Ιωάννα Πορτόλου

Μουσική: Αντώνης Παλάσκας

Σκηνικός χώρος – Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Χορεύουν: Σεσίλ Μικρούτσικου, Γιάννης Νικολαΐδης

Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου, Μαριλένα Σταφυλίδου

Συνεργάτης Προβολής – Επικοινωνίας: Γιώργος Κατσώνης

Συμπαραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και ομάδα Griffόn

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, 21.00, Διάρκεια: 40 λεπτά

Ημερομηνίες παραστάσεων: 15, 16, 17 Ιουνίου (3 παραστάσεις)

Εισιτήρια: 15€ – 20€ (Κανονικό), 10€ (Φοιτητικό), 5€ (ΑΜΕΑ), 5€ (Ανέργων)

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πειραιώς 260, Ε

Περισσότερες πληροφορίες: www.greekfestival.gr