Χορός

“Η αύρα της Πίνα Μπάους είναι ολόγυρά μας»

Την μετάδοση του έργου της σπουδαίας χορογράφου Πίνα Μπάους σε νέους χορευτές, συνεχίζουν μέσα από εργαστήρια και παραστάσεις, ταξιδεύοντας στον κόσμο, μαθητές, βοηθοί και συνεργάτες της, επτά χρόνια μετά τον θάνατό της τον Ιούλιο του 2009.

Στην έκθεση “Η Pina Bausch και η Tanztheater” που πραγματοποιείται έως τις 7 Ιανουαρίου στο Βερολίνο, η Τζο Αν ‘Εντικοτ, μια από τις πιο δυναμικές χορεύτριες του Tanztheater Wuppertal και βοηθός της Γερμανίδας χορογράφου, διδάσκει αποσπάσματα έργων στους επισκέπτες. “Η αύρα της είναι ολόγυρά μας”, δηλώνει η αυστραλή καλλιτέχνις.

Την ίδια ώρα ερμηνευτές του χοροθεάτρου πραγματοποιούν πέντε εργαστήρια ημερησίως στο μουσείο Martin-Gropius, επιχειρώντας να αναβιώσουν το “Lichtburg”, το παλιό σινεμά στο Βούπερταλ όπου η Μπάους σχεδίαζε τις χορογραφίες της.

Μετά τον θάνατό της, το Χοροθέατρο έβαλε στόχο να  μεταφέρει τους ρόλους στους νέους χορευτές του θιάσου, αλλά και σε άλλους διεθνείς ομότεχνους όπως το National English Ballett κ.α.

Άλλωστε η τελευταία πρόκληση του Tanztheater Wuppertal είναι συνεχώς να ανανεώνεται, έτσι ώστε να μην παραμείνει ένας θίασος επιγόνων.

Τον προσεχή Μάιο αναλαμβάνει καθήκοντα νέας καλλιτεχνικής διευθύντριας στο Tanztheater Wuppertal,  η Ρουμάνα Adolphe Binder, που πρέπει, μεταξύ άλλων, να πείσει ότι μπορεί να προσελκύσει νέους χορευτές.

Μ. Ζ