Χορός

Decadance: μια χορογραφία που υμνεί το σώμα

Μισό αιώνα καλλιτεχνικής πρωτοπορίας μετράει η περίφημη ομάδα χορού Μπατσέβα, με έδρα το Τελ Αβίβ, που καθηλώνει το κοινό σε όλο τον κόσμο με τη θεατρικότητα και τις δυνατές ερμηνείες της. Η Μπατσέβα επιστρέφει στην Ελλάδα

με το νεανικό της σχήμα, το Batsheva Young Ensemble, για να δώσει δύο παραστάσεις στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη την Τρίτη 1 και την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου στις 8:30 το βράδυ, όπου θα παρουσιάσει το έργο Decadance (Ντεκαντάνς). Η χορογραφία είναι του καλλιτεχνικού διευθυντή της ομάδας Οχάντ Ναχαρίν.
Η χορογραφία Decadance αποτελεί ένα μωσαϊκό αποσπασμάτων από προηγούμενες δουλειές του Ναχαρίν, το οποίο βασίζεται σε μελωδίες της αραβικής αλλά και της δυτικής μουσικής.
«Επί 90 λεπτά αναδύεται επάνω στη σκηνή ένα υπέροχο καλειδοσκόπιο από χρώματα, δυναμικές και φόρμες: εκρηκτικά ensemble με πρωτόγονη κίνηση εναλλάσσονται με κουαρτέτα σε αργό ρυθμό που θυμίζουν κινούμενα γλυπτά· κοφτές, σπασμωδικές κινήσεις μεταμορφώνονται σε μικρές, εκλεπτυσμένες εικόνες. Η ενέργεια του Ναχαρίν είναι μεταδοτική. Όταν μέλη του κοινού συμπαρασύρονται να χορέψουν πάνω στη σκηνή, συμμετέχουν στη χορογραφία δίχως να νιώθουν την παραμικρή αμηχανία» (εφημερίδα Guardian). Και η βρετανική London Evening Standard συμπληρώνει: «Είναι μια χορογραφία που υμνεί το σώμα […] με έναν ειλικρινή, χιουμοριστικό και ανθρώπινο τρόπο. Επιπλέον, ο Ναχαρίν δεν φοβάται να ψυχαγωγήσει τον θεατή. Ξέρει τι απήχηση έχει στο κοινό η ομαδική παρουσία των χορευτών επάνω στη σκηνή. Κάποια μέρη της χορογραφίας θυμίζουν βίντεο ποπ μουσικής. Και η συμμετοχή του κοινού είναι ό,τι πιο ευχάριστο έχει δει κανείς στο σανίδι. Είναι ένας ύμνος στη ζωντάνια της αληθινής ζωής. […]».

Το Batsheva Young Ensemble
Είναι ένα νεανικό συγκρότημα που ίδρυσε το 1990 ο Οχάντ Ναχαρίν, ένας πρωτοποριακός καλλιτέχνης με φιλελεύθερες πολιτικές απόψεις, όταν έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής της Batsheva Dance Company, η οποία ιδρύθηκε στα 1964 από τη Μάρθα Γκράχαμ και τη βαρόνη Μπατσέβα ντε Ρότσιλντ. Το διεθνούς φήμης Batsheva Young Ensemble έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, από τον Κύκλο Ισραηλινών Κριτικών Χορού με το βραβείο καλύτερης ερμηνείας 2014 για τη χορογραφία ΜΑΧ. Τα κύρια χαρακτηριστικά της ομάδας είναι οι υψηλές τεχνικές ικανότητες των χορευτών, η εντυπωσιακή ελευθερία της κίνησής τους και η φρεσκάδα των ερμηνειών τους. Σκοπός του Ναχαρίν, αυτού του σύγχρονου οραματιστή του χορού, ήταν να δώσει στην Batsheva Dance Company μια νέα ώθηση, να δημιουργήσει ένα φυτώριο νεαρών χορευτών (18-24 ετών) και να καλλιεργήσει το ισραηλινό νεανικό κοινό. Τα μέλη του Batsheva Young Ensemble παρακολουθούν προγράμματα εντατικής εκπαίδευσης και διδασκαλίας χορογραφιών. Κάθε χρόνο, στις ακροάσεις στο Τελ Αβίβ συμμετέχουν 400 υποψήφιοι από όλο τον κόσμο, οι οποίοι, όταν γίνουν δεκτοί από το Young Ensemble, εκπαιδεύονται επί δύο χρόνια προκειμένου, μετά την αποφοίτησή τους, να απασχοληθούν ως χορευτές στην Batsheva Dance Company. Επίσης, τα μέλη της νεανικής ομάδας Batsheva λαμβάνουν μέρος σε διεθνείς περιοδείες (Βρετανία, Λιθουανία, Κύπρος, Ηνωμένες Πολιτείες, κ.ά.), στις οποίες παρουσιάζουν συχνά τη χορογραφία Decadance, η οποία εξελίσσεται συνεχώς μέχρι σήμερα από την πρώτη της παγκόσμια παρουσίαση το 2000.

O Οhad Naharin
Είναι ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους χορογράφους. Οι χορογραφίες του, διάσημες σε όλο τον κόσμο, περιλαμβάνονται στο ρεπερτόριο των μεγαλύτερων σύγχρονων Μπαλέτων (Nederlands Dans Theater, Μπαλέτο της Φρανκφούρτης, Μπαλέτο της Όπερας της Λυών, της Όπερας του Παρισιού, Cedar Lake Contemporary Ballet, Les Grands Ballets Canadiens του Μόντρεαλ, κ.ά.). Ο Οχάντ Ναχαρίν έχει επινοήσει μια πρωτοποριακή «γλώσσα» κίνησης, που έχει ονομάσει Gaga, η οποία σήμερα αποτελεί τη βασική μέθοδο εξάσκησης για τους χορευτές της Batsheva.