Χορός

Αυλαία με «Πετρόσουπα»

Petrosoupa, D. Sotiriou Tσ Aimilia Mpantouna _2

Άλλο ένα Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, το επετειακό των είκοσι χρόνων, ολοκληρώνεται την Πέμπτη, αφήνοντας πίσω του τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η αυλαία πέφτει με την παράσταση «Πετρόσουπα»,από κινέζικος λαϊκός μύθοςμαγειρεύτηκε σε ένα ευωδιαστό μουσικό παραμύθι από μια συντροφιά παιδιών και μεγάλων.

Αυτή τη μεγάλη συντροφιά της «Πετρόσουπας» αποτελούν ο καλαματιανός συνθέτης Στάθης Γυφτάκης και οι μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας –της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, της Παιδικής Χορωδίας και του Φωνητικού συνόλου «Μελίφωνο»–, η Λίλλυ Τριαντάρη και οι λέξεις της, ο χορογράφος Δημήτρης Σωτηρίου και οι sinequanon, η εικαστικός Αιμιλία Μπαντούνα και τα παιδιά του εργαστηρίου της «Μπλε Τελεία».

Λέξεις, μουσικές, κούκλες και ερμηνευτές –σε μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών 2014– θα πλημμυρίσουν την Πέμπτη 24 Ιουλίου με ζωντάνια και μαγεία τη σκηνή του Αμφιθεάτρου του Κάστρου, ώστε ο ευωδιαστός ατμός από το τσουκάλι της Πετρόσουπας να φτάσει έως το τελευταίο σπίτι της πόλης, μεταφέροντας το ιδιαίτερο άρωμά της, αυτό της προσφοράς και της αλληλεγγύης. Η παράσταση δίνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν.

Από την έκθεση στο Μουσείο (Φωτογραφία: Βίκυ Μαραγκοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας)

Από την έκθεση στο Μουσείο (Φωτογραφία: Βίκυ Μαραγκοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας)

 

 

Το άρωμα του Φεστιβάλ Χορού δεν θα φύγει όμως από την Καλαμάτα, καθώς θα συνεχιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο η περιοδική έκθεση «Μυθικοί Χοροίτης Μεσσηνίας». Η έκθεση παρουσιάζει αρχαία τεκμήρια και μαρτυρίες από τη Μεσσηνία που συνδέονται με τη μουσική και το χορό. Περιλαμβάνει αρχαία αντικείμενα από τις μόνιμες εκθέσεις των μουσείων της Μεσσηνίας αλλά και υλικό από τις ανασκαφές της Αρχαίας Μεσσήνης και του Ανακτόρου του Νέστορος, που θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό.  Στην έκθεση το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού συμμετέχει με πλούσιο οπτικό υλικό από το αρχείο του. Στη φωτογραφία μικρές χορεύτριες της Δημοτικής Σχολής Χορού Καλαματας οδηγούν το κοινό στην έκθεση Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας.