Οι δημιουργοί γράφουν Χορός

Αναστασία Μπρουζιώτη: Το «Βlack Swans» γεννήθηκε από την ανάγκη να συνεχίσω να χορεύω

Η παράσταση “Black Swans” παρουσιάζει την ιστορία δύο πλασμάτων που θέλουν να φτάσουν εκεί που κοιτάζουν”, εξηγεί στο artplay.gr η χορογράφος Αναστασία Μπρουζιώτη με αφορμή το νέο έργο της ομάδας Almalibre.co, “Black Swans”, που παρουσιάζεται στον Κινητήρα από τις 17 Νοεμβρίου και για λίγες μόνο παραστάσεις.” Όλο το έργο βασίζεται στην προσπάθεια δύο φανταστικών μορφών, ανθρώπων-πουλιών, που βρέθηκαν κατά λάθος σε έναν ρεαλιστικό κόσμο και θέλουν να δραπετεύσουν απ’ αυτόν”, προσθέτει η Αναστασία και συνεχίζει: ” Η πορεία τους είναι γεμάτη εκπλήξεις και αλλάζει συνεχώς, μετακινούνται από τόπο σε τόπο και αναζητούν τον δρόμο που θα τους οδηγήσει στον ουρανό. Προσπαθούν ξανά και ξανά και παρόλο που αποτυγχάνουν, δεν παραιτούνται. Η επιθυμία τους να πετάξουν ψηλά είναι τόσο μεγάλη που θα προχωρούν, θα τρέχουν και θα ψάχνουν ασταμάτητα μέχρι να βρουν τον τρόπο να τα καταφέρουν.

https://vimeo.com/294509530

Το έργο άρχισε να δημιουργείται όταν τελείωσε η ερευνητική διαδικασία για ένα άλλο που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Ήθελα να χορογραφήσω ένα έργο με πέντε χορευτές και πάνω σ’ αυτό είχα ξεκινήσει μία έρευνα. Όμως τελικά για διάφορους λόγους μείναμε δύο. Η Ματίνα και εγώ. Όταν συνειδητοποίησα πως είναι αδύνατο να προσανατολιστώ προς την κατεύθυνση που ήθελα, ένιωσα ότι έχασα, δεν είχα πλέον κανένα στόχο. Δεν έβρισκα τον λόγο να συνεχίσω μέχρι που μία μέρα το σώμα μου άρχισε να κάνει μία κίνηση, οι γλουτοί μου άρχισαν να κουνιούνται δεξιά και αριστερά σαν να προσπαθώ να περπατήσω αλλά ουσιαστικά δεν πήγαινα πουθενά. Μου άρεσε αυτό που παρήγαγα και αποφάσισα να δοκιμάσω τι θα μπορούσε να προκύψει μέσα από αυτή την κίνηση στην πρόβα με την χορεύτρια μου. Για τις επόμενες εβδομάδες μελετούσαμε το πέταγμα των πουλιών και το τρέξιμο και το πώς σαν δράσεις μπορούν να συνδυαστούν. Πέρασε καιρός που δε μπορούσα να καταλάβω τι ήταν αυτό που ήθελα να πω μέσα απ’ την κίνηση, μέχρι που έπεσα πάνω την θεωρία του Νassim Nicolas Taleb: “Ως «Μαύρος κύκνος» ορίζεται το απρόσμενο γεγονός, η σημαδιακή στιγμή που άξαφνα αλλάζει την ιστορία εκεί που κανείς δεν το περιμένει και οι επιπτώσεις της είναι είτε πολύ θετικές είτε πολύ αρνητικές.» Όταν την διάβασα κατάλαβα πως όλη η πορεία που είχα διανύσει ήταν για να χορογραφήσω το συγκεκριμένο έργο. Το «Βlack Swans» δεν ήταν μία ιδέα που είχα στο μυαλό μου και ήθελα να πραγματοποιήσω αλλά γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη του να συνεχίσω να είμαι δημιουργική και να χορεύω, από την ανάγκη του να μη σταματήσω αλλά να συνεχίσω να πορεύομαι.

Το ταξίδι των δύο πλασμάτων στο έργο δεν αναφέρεται μόνο σε όσους έχουν την τύχη να έχουν βρει τι είναι αυτό που τους κάνει ευτυχισμένους και προσπαθούν να το κατακτήσουν αλλά και σε αυτούς που ακόμα το ψάχνουν, γιατί δεν έχει σημασία σε ποιους ανήκει κάποιος, σημασία έχει να βρει τη δύναμη να συνεχίσει μέχρι να βρει τον δρόμο που θα τον οδηγήσει στη δική του ελευθερία”.

Αναστασία Μπρουζιώτη

Συντελεστές

Ιδέα/χορογραφία: Αναστασία Μπρουζιώτη

Δραματουργία: Εύθυμης Χρήστου

Χορεύουν: Ματίνα Κοκολάκη, Αναστασία Μπρουζιώτη

Μουσική παραγωγή: Γιάννης Ρωμανός

Κοστούμια: Σμαραλία Καρακώστα

Σχεδιασμός φωτισμού: Γιάννης Τσιγκρής

Φωτογραφίες: Χρήστος Τζίμας, Σιδέρης Νανούδης

Video artist: John Doe

Επιμέλεια αφίσας: Μαίρη Μη

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ελεάννα Γεωργίου

Παραγωγή: Almalibre.co

 

Μέρες και ώρες παραστάσεων: 17-19/11, 25-26/11, 2-3/12

Σάββατο στις 21.30 & Κυριακή και Δευτέρα στις 21.00

Τιμή εισιτηρίων: 8,50€ (ενιαίο)

Διάρκεια: 45 λεπτά

Κρατήσεις θέσεων: 210 9248328, [email protected]