Αρχαιολογία

Βρέθηκε η πρώτη ταφή αλόγου πάνω σε βότσαλα στη Χίο

Ταφή αλόγου στη θέση «Ψωμί» του Δήμου Χίου. (Φωτογραφία Υπουργείο Πολιτισμού)

Η πρώτη ταφή αλόγου που έρχεται στο φως στην περιοχή του Βορειοανατολικού Αιγαίου, αποκαλύφθηκε σε τμήμα αρχαϊκής νεκρόπολης του 7ου και 6ου π.Χ αιώνα.

Το σημαντικότατο και ξεχωριστής σημασίας εύρημα αποκαλύφθηκε κατά την πραγματοποίηση δοκιμαστικής έρευνας σε οικόπεδο στη θέση «Ψωμί» του Δήμου Χίου.

Το άλογο, που ήταν τοποθετημένο σε στάση ανάπαυσης, στερεώθηκε και μεταφέρθηκε ολόκληρο στα εργαστήρια συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου του νησιού.

Μεταφορά του ευρήματος στην αρχαιολογική Υπηρεσία Χίου. (Φωτογραφία Υπουργείο Πολιτισμού)

Μεταφορά του ευρήματος στην αρχαιολογική Υπηρεσία Χίου. (Φωτογραφία Υπουργείο Πολιτισμού)

Οι ταφές, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργελιο Πολιτισμού, βρέθηκαν σε επάλληλα στρώματα, τοποθετημένες σε βότσαλα θάλασσας. Πρόκειται για ταφές σε μεγάλους πήλινους πίθους, το στόμιο των οποίων σφράγιζε πλακοειδής λίθος. Οι πίθοι είναι ακόσμητοι ή φέρουν γεωμετρική εγχάρακτη διακόσμηση σε οριζόντιες ζώνες στο σώμα και πλαστικές μαστοειδείς αποφύσεις. Οι νεκροί ήταν τοποθετημένοι σε στρώση από βότσαλα θάλασσας, σε συνεσταλμένη στάση.

Βρέθηκαν επίσης ακόσμητες πήλινες σαρκοφάγοι τύπου Κλαζομενών και εγχυτρισμοί νηπίων, καθώς και μια λίθινη σαρκοφάγος. Την πολυπληθέστερη ωστόσο κατηγορία αποτελούν οι ελεύθερες ταφές νεκρών σε ύπτια εκτεταμένη στάση.

Η περίπτωση της ανασκαφής αποτελεί την πρωιμότερη οργανωμένη νεκρόπολη που έχει αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα στη σύγχρονη πόλη της Χίου και παρέχει πολύτιμες μαρτυρίες για την ιστορική τοπογραφία της αρχαίας πόλεως.

 

Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού