Αρχαιολογία

Βυθισμένος οικισμός βρέθηκε στην Αργολίδα

Μεγάλης έκτασης βυθισμένος οικισμός της 3ης χιλιετίας π. Χ ήρθε στο φως στον κόλπο της Κοιλάδας του νομού Αργολίδας.

Ο οικισμός, που βρίσκεται σε βάθος από 1 έως 3 μ., έχει έκταση τουλάχιστον 12 στρέμματα και ήταν οχυρωμένος και παραθαλάσσιος. Εντοπίστηκε επίσης τμήμα του οχυρωματικού τείχους του οικισμού και τουλάχιστον τρεις υπερμεγέθεις πεταλόσχημες θεμελιώσεις προσαρτημένες στην γραμμή του τείχους. Βρέθηκαν ακόμη πληθώρα λίθινων εργαλείων, λεπίδες οψιανού και άλλα αντικείμενα.

Η έρευνα έγινε σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Πανεπιστημίου της Γενεύης υπό την αιγίδα της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής. Ξεκίνησε από το 2014 στην θαλάσσια περιοχή του σπηλαίου Φράγχθι με την αποστολή Terra Submersa και το ηλιακό σκάφος Planet Solar και διεξάγεται υπό την διεύθυνση της Προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Δρ Αγγελικής Γ. Σίμωσι και του Διευθυντή της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής καθηγητή Karl Reber, με υπεύθυνους επί τόπου την καταδυόμενη αρχαιολόγο της ΕΕΑ Δέσποινα Κουτσούμπα και τον λέκτορα ελληνικής προϊστορίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης Julien Beck.

Η πρόσφατη έρευνα που ξεκίνησε στις 13 Ιουλίου και επικεντρώθηκε στην παραλία «Λαμπαγιαννάς», θα συνεχιστεί ως τις 14 Αυγούστου.