Αρχαιολογία

Μια αδιανόητη δολοφονία

Άφωνη έχει αφήσει την κοινή γνώμη ο αποτρόπαιος αποκεφαλισμός του βετεράνου Σύριου αρχαιολόγου Χάλεντ Ασαντ από μέλη του ISIS που κρέμασαν το σώμα του σε κίονα της κεντρικής πλατείας της Παλμύρας.

Την ανακοίνωση του απάνθρωπου θανάτου του 82χρονου αρχαιολόγου που ήταν γνωστός για αρκετές επιστημονικές μελέτες οι οποίες είχαν εκδοθεί σε διεθνή αρχαιολογικά έντυπα για την Παλμύρα, έκανε ο διευθυντής αρχαιοτήτων Μάμουν Αμντελκαρίμ μετά από ενημέρωση της οικογένειάς του. Ο διαπρεπής ερευνητής που δούλεψε για περισσότερα από 50 χρόνια ως διευθυντής ανασκαφών στην Παλμύρα, βρισκόταν υπό κράτηση και είχε ανακριθεί για περισσότερο από έναν μήνα από τους άκρως ριζοσπαστικούς σουνίτες μαχητές.
«Πώς μπορεί να φανταστεί κανείς πως ένας τέτοιος επιστήμονας που έδωσε τόσο αξιομνημόνευτες υπηρεσίες στον χώρο και την ιστορία θα αποκεφαλιζόταν και το πτώμα του θα κρέμεται ακόμα από έναν από τους αρχαίους κίονες στο κέντρο μιας πλατείας της Παλμύρας», δήλωσε ο Αμπντελκαρίμ.
«Η συνεχιζόμενη παρουσία των συγκεκριμένων εγκληματιών σε αυτήν την πόλη είναι κατάρα και κακός οιωνός για την Παλμύρα και κάθε κίονα και κάθε αρχαιολογικό εύρημα στο χώρο της», πρόσθεσε.

Ο Ασαντ είχε συνεργαστεί τις τελευταίες δεκαετίες με αρχαιολογικές αποστολές από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελβετία σε αρχαιολογικές ανασκαφές και έρευνα στο χώρο της Παλμύρας , σε ρωμαϊκούς τάφους και έναν Ναό του θεού Μπελ, η οποία έχει αναγορευτεί από τον διεθνή οργανισμό UNESCO σε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

“Η Ελλάδα καταδικάζει τέτοιου είδους ενέργειες και στέκει πάντα στο πλευρό των κρατών που καλούνται να προστατεύσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά σε περιόδους κρίσης, κινούμενη πάντοτε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού όπου προστίθεται πως “παράλληλα η χώρα μας πρωτοστατεί στη δημιουργία ενός Διεθνούς Συνασπισμού με στόχο την πάταξη της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών και τον επαναπατρισμό τους στις χώρες προέλευσής τους.
Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί μείζον ηθικό ζήτημα για το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, και η Ελλάδα στρατεύεται με συνέπεια στον αγώνα για τη διατήρηση του παγκόσμιου πολιτισμού”.