Αρχαιολογία

Η Κόρη της Θήρας για πρώτη φορά στο φως

Την έκθεση, για πρώτη φορά, της Κόρης της Θήρας, την άνοιξη του 2016, στο προς επισκευή αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Σαντορίνης, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του δήμου Θήρας

με την οποία αναδεικνύονται σημαντικές αρχαιότητες και βελτιώνονται πολιτιστικές υποδομές της Σαντορίνης.
Το εντυπωσιακό μαρμάρινο άγαλμα ανακαλύφθηκε πριν από 15 χρόνια στα νότια του νεκροταφείου της Σελλάδας (στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σαντορίνης) από τον αρχαιολόγο Χαράλαμπο Σιγάλα σε βάθος μόλις 70 εκ. Η περίφημη δαιδαλική Κόρη της Θήρας, φιλοτεχνημένη με μάρμαρο Νάξου, έχει ύψος 2,30 μ., και βάρος 750 κιλών, είναι δε ένα από τα ελάχιστα γυναικεία αγάλματα αυτού του μεγέθους και αυτής της περιόδου (7ος π.Χ. αι.) που έχουν ανακαλυφθεί έως σήμερα. Το άγαλμα φυλάσσεται μέχρι τώρα στις αποθήκες του μουσείου.
Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί έκθεση τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου στον αχρησιμοποίητο όροφο του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας.
Θα αναδειχθούν ανασκαφές (επισκέψιμη ανασκαφή ) και χώροι στα Μεσαιωνικά Καστέλια, αρχίζοντας από τον Σκάρο.
Κατά την επίσκεψή του στη Σαντορίνη, ο υπουργός παρέστη στην έκθεση, για πρώτη φορά, του «Ψαρά» στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας. Ή διάσημη τοιχογραφία που για χρόνια φυλασσόταν στα υπόγεια του μουσείου, εκτίθεται πλέον για το κοινό.
Ο κ. Ξυδάκης ανήγγειλε εξάλλου ότι θα επιχειρηθεί η ένταξη στο ΕΣΠΑ της ανακαίνισης του Αρχαιολογικού Μουσείου, ανακαίνιση για την οποία υπάρχει έτοιμη μελέτη από τον αρχιτέκτονα του έργου κ. Γρηγοριάδη και πολεοδομική άδεια.
Ο υπουργός συμμετείχε επίσης σε ημερίδα με θέμα «Σαντορίνη- Προορισμός όλο το χρόνο» στην οποία συμμετείχαν παράγοντες της τουριστικής επιχειρηματικότητας.
«Ανεξάντλητη πηγή αυτογνωσίας, ο πολιτισμός δεν είναι εργαλείο του τουρισμού, αλλά βασικός αναπτυξιακός πυλώνας για την Ελλάδα, ιδίως για το Αιγαίο», είπε ο υπουργός χαιρετίζοντας την ημερίδα. Και συνέχισε: «Για τα τουριστικά νησιά πρέπει να δούμε σοβαρά τη φέρουσα ικανότητα και τη διαφύλαξη των όρων αειφορικής ανάπτυξης. Η υπερσυσσώρευση απειλεί το συγκριτικό πλεονέκτημα του Αιγαίου, δηλαδή τη μοναδική συνύπαρξη φυσικού κάλλους και πολιτιστικού πλούτου. Το πολιτιστικό απόθεμα δείχνει με εντυπωσιακό τρόπο τη διαρκή και ενεργό παρουσία των Κυκλαδιτών επί χιλιάδες χρόνια. Ο πολιτισμός», πρόσθεσε, «προσφέρει μοναδική προστιθέμενη αξία και πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομική ανάπτυξη, ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».