Αρχαιολογία

Ελεύθερος για τους Αθηναίους ο λόφος Φιλοπάππου

Ελεύθερη πρόσβαση στον λόφο του Φιλοπάππου για όλο το 24ωρο για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και κάθε πολίτη που επιθυμεί να απολαύσει έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της Αθήνας σηματοδοτεί, σύμφωνα με πληροφορίες, απόφαση του

Συμβουλίου της Επικρατείας.  Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Αυγή και η Ειρήνη Λαζαρίδου, η υπόθεση που απασχόλησε το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο αφορά απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού το 2008, επί υπουργίας Μιχάλη Λιάπη, με την οποία οι τρεις δυτικοί λόφοι της Αθήνας που απαρτίζουν αυτό που όλοι γνωρίζουμε ως λόφο Φιλοπάππου ορίζονταν ως οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος. Αυτό πρακτικά σήμαινε την περίφραξη του χώρου, την επιβολή εισιτηρίου αλλά και την περιορισμένη επισκεψιμότητα σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Μάλιστα οι εργασίες για βαριά περίφραξη του λόφου της Πνύκας είχαν ξεκινήσει δύο ημέρες πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου με χρήματα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ωστόσο μπλόκαραν καθώς εκκρεμούσε η απόφαση του ΣτΕ.

Το δικαστήριο εξέδωσε τελικά την απόφασή του, που δικαιώνει τους δώδεκα κατοίκους που προσέφυγαν κρίνοντας σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τα μνημεία από τους κατοίκους γιατί δεν τεκμαίρεται ο βανδαλισμός που επικαλούνταν το ΥΠΠΟ. Επιπλέον κρίθηκε ότι το μέτρο της περίφραξης του χώρου είναι δυσμενέστερο για την κοινωνία από το να μπορούν οι κάτοικοι να επισκέπτονται τον λόφο όποτε το επιθυμούν.
Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες.

Ειρήνη Λαζαρίδου
Πηγή: Αυγή