comics Εικαστικά

Τα γερμανικά κόμικς είναι και πάλι εδώ

Δύο γενιές Γερμανών σχεδιαστών κόμικς εκπροσωπούνται με έργα τους στην έκθεση “Comics, Manga & Co ” που από την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου έως τις 30 Οκτωβρίου θα βρίσκεται στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

Στην έκθεση παρουσιάζονται η αβανγκάρντ, που προετοίμαζε το έδαφος για μια ανεξάρτητη και αυθεντική γερμανική κουλτούρα των κόμικς, και η γενιά των νεότερων σχεδιαστών, έργα των οποίων διακρίνονται για τις καινοτόμες αισθητικές και αφηγηματικές πτυχές τους.

Ulf K

Την έκθεση, που περιλαμβάνει 53 εικόνες σε πλεξιγκλάς, επιμελήθηκε ο ειδικός στα κόμικς Matthias Schneider. Παρά τη μακρά παράδοση, οι Γερμανοί δημιουργοί κόμικς, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, ακολουθούσαν μέχρι και τη δεκαετία του ‘90 την κουλτούρα των γαλλικών ή των αμερικάνικων κόμικς, κυρίως σε ο, τι αφορά την τεχνική αφήγησης και σχεδίου.

 

Henning Wagenbreth

“Τα γερμανικά κόμικς είναι και πάλι εδώ“, αναφέρει ο τίτλος κειμένου στον κατάλογο της έκθεσης, που βασίζεται μεταξύ άλλων στην επανένωση της Γερμανίας. Αξιοσημείωτο είναι πως οι δημιουργοί κόμικς και οι καλλιτέχνες της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας δημιουργούν νέα αισθητικά ερεθίσματα καταφεύγοντας τόσο σε κλασικές γραφιστικές και τυπογραφικές τεχνικές όσο και στη χρήση σύγχρονων καλλιτεχνικών τάσεων, όπως την τέχνη του δρόμου (street art) ή τη γραφιστική ηλεκτρονικών μέσων (computer graphics).

Reinhard Kleist

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στον κατάλογο, ενώ μέχρι και πριν λίγα χρόνια τα γερμανικά κόμικς δεν γίνονταν σχεδόν καθόλου αντιληπτά σε χώρες εκτός Γερμανίας, αυτήν την εποχή σημειώνεται μια σημαντική αλλαγή σε διεθνές επίπεδο. Χάριν της ποικιλομορφίας τους και του ιδιόμορφου στιλ εικόνων και αφηγηματικής γλώσσας, τα γερμανικά κόμικς γίνονται δεκτά με αυξανόμενο ενδιαφέρον από το κοινό και απολαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερη αναγνώριση.