Κινηματογράφος Ντοκιμαντέρ Φεστιβάλ

12ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών

Πρεμιέρα για το 12ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών με τίτλο “Παράθυρα στον Πλανήτη” την Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου στις 18:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας .

Πρόκειται για ελληνικές και ξένες παραγωγές που πραγματεύονται θέματα περιβάλλοντος, επίκαιρα όσο ποτέ. Οι προβολές θα συνεχιστούν την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου στην Ταινιοθήκη και το Σαββατοκύριακο στο κτίριο της ΕΛΛΕΤ στην Πλάκα.
Φέτος, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ενώνει τις δυνάμεις της με την ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ παρουσιάζοντας ταινίες από την Ελλάδα, την Αυστραλία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γεωργία, τη Δανία, τις Η.Π.Α., την Ιταλία και την Κολομβία.
Τις ημέρες προβολών έχουν προγραμματιστεί ειδικές θεματικές συζητήσεις και παρουσιάσεις με διακεκριμένους ομιλητές, μεταξύ των οποίων ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Χ. Ζερεφός, ο Δρ. Φίλιππος Κυρκίτσος, Πρόεδρος Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης, κ.α.

Εξάλλου, για πρώτη φορά φέτος, το πρωί του Σαββάτου 21/11, το Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών καλωσορίζει τα παιδιά, με την προβολή ειδικών ντοκιμαντέρ αλλά και παιδικό εργαστήρι κομποστοποίησης! (για παιδιά 5 – 11 ετών).

Πρόγραμμα
Αίθουσα Α’

τζερεμι αιρονς

18:30 Trashed

Σκηνοθεσία: Candita Brady (ΗΠΑ, 2012, 97’)
‘Ενα αποκαλυπτικό ντοκιμαντερ της Καντίντα Μπρέιντι, πρώην δημοσιογράφου στον βρετανικό τύπο και την τηλεόραση, με αφήγηση του Τζέρεμι Αϊρονς και μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου που μιλά για τον αόρατο φίλο του σύγχρονου ανθρώπου, τα σκουπίδια.

CHASING_ICE
20:15 Chasing Ice
Σκηνοθεσία: Jeff Orlowski (ΗΠΑ, 2012, 75’)
Η φύση γεννά την τέχνη. Ο Jeff Orlowski ακολουθεί τον James Balog, φωτογράφο του National Geographic, στην Αρκτική καταγράφοντας ένα από τα πιο κρίσιμα περιβαλλοντικά προβλήματα, την κλιματική αλλαγή, μέσω της παρατήρησης των πάγων. Έτη γεωμορφολογικής εξέλιξης παρουσιάζονται σε μερικά δευτερόλεπτα, και το θέαμα δεν μπορεί να αποτελέσει τίποτα άλλο παρά έργο τέχνης.

21:30 Συζήτηση για την Κλιματική Αλλαγή με τον Χρήστο Ζερεφό, Φυσικό, Άκαδημαϊκό, Επόπτη του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών

22:15 Xenos
Σκηνοθεσία: Mahdi Fleifel (Ελλάδα-Βρετανία-Δανία, 2014, 14’)

XENOS Still 1 - The Guys
Η κάμερα του Mahdi Fleifel ακολουθεί μια ομάδα Παλαιστινίων που ξεκίνησαν το ταξίδι τους με προορισμό την Ευρώπη. Περνώντας από Συρία και Τουρκία καταλήγουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα χωρίς όνειρα και προοπτική, και επιλέγουν τα ναρκωτικά και το εύκολο χρήμα.

φωκαια
22:30 Γεγονότα στη Φώκαια 1914
Σκηνοθεσία: Ανιές Σκλάβου & Στέλιος Τατάκης (Ελλάδα, 2014, 50’)

Πριν την Μικρασιατική Καταστροφή, το 1914, η Παλαιά Φωκαία βίωσε την βία που θα μπορούσε να αποτελεί προπομπό της καταστροφής του 1922.