Κινηματογράφος Ντοκιμαντέρ

Στην Αθήνα η «Τρόικα» τη Δευτέρα 18 Μαΐου

Μπορεί οι σελίδες του πολιτικού ρεπορτάζ να λένε άλλα, όμως η αλήθεια είναι μία: Η «Τρόικα» έρχεται στην Ελλάδα τη Δευτέρα 18 Μαΐου και μάλιστα με τη στήριξη του Ιδρύματος Rosa Luxemburg!

Επικεφαλής βέβαια δεν θα είναι ο γνωστός από το παρελθόν κ. Τόμσεν, αλλά ο δημοσιογράφος Harald Schuman, συνδημιουργός με τον Arpad Bondy, του ντοκιμαντέρ «Ανεξέλεγκτη εξουσία – Η τρόικα» (Γερμανία 2015, 90΄), το οποίο θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του αφιερώματος «Εικόνες της κρίσης», που συνδιοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Goethe-Institut Athen και το Ίδρυμα Rosa Luxemburg από 16 – 27 Μαΐου 2015. Η προβολή θα γίνει σε συνεργασία με το CineDoc, διανομέα της ταινίας στην Ελλάδα.

Καλεσμένος στην Αθήνα ο Harald Schumann, θα συζητήσει μετά την προβολή με τον δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου και το κοινό.

140105_Wer ist die Troika_001

Τί συμβαίνει στην Ευρώπη στο όνομα της τρόικας;

Δημόσιοι υπάλληλοι από τρία θεσμικά όργανα – Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκή Επιτροπή – ενεργούν χωρίς κοινοβουλευτικό έλεγχο και υποχρεώνουν κράτη να πάρουν μέτρα λιτότητας που θέτουν σε κίνδυνο τον κοινωνικό ιστό και επηρεάζουν βαθειά τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι.

Αυτή είναι η πολιτική της Ευρώπης;

Ο Harald Schumann ταξιδεύει στην Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Κύπρο, στις Βρυξέλλες και στις ΗΠΑ και συζητά με υπουργούς, οικονομολόγους, δικηγόρους, τραπεζίτες – ανάμεσά τους ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Paul Krugman και ο σημερινός Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης -, αλλά και με πολίτες που υφίστανται τις συνέπειες των αποφάσεων της τρόικα.

Το αίτημά του: Περισσότερη διαφάνεια και υπευθυνότητα για την κοινωνική Ευρώπη.

H. Schumann,©Mike Wolf

H. Schumann,©Mike Wolf

Ποιος είναι ο Harald Schumann

Ο Harald Schumann (*1957), πολυβραβευμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας, σπούδασε Σχεδιασμό Τοπίου στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Συντάκτης περιβαλλοντικών, πολιτικών, οικονομικών και επιστημονικών θεμάτων (π.χ. Τageszeitung, Spiegel, 1984-2003), αρχισυντάκτης του πολιτικού τμήματος του Spiegel online (2000-2002), είναι από το 2014 συντάκτης ειδικών θεμάτων στην εφ. Tagesspiegel του Βερολίνου.

Μεταξύ των βραβείων με τα οποία έχει τιμηθεί συγκαταλέγονται το Bruno-Kreisky-Preis για το πολιτικό βιβλίο (1997), το Gregor Louisoder-Preis για το δημοσιογραφικό του έργο σε θέματα περιβάλλοντος (2007), το Ernst-Schneider-Preis των Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (2012), Βραβείο Γερμανικής Τηλεόρασης (2013) για το ρεπορτάζ «Κρατικό Μυστικό Η Σωτηρία των Τραπεζών».

info

Η ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς υπότιτλους.

Η συζήτηση θα γίνει σε γερμανική και ελληνική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση.

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015, 19:30

στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός

Είσοδος 5 €

Β. Σ.

Πρωτη ανάρτηση 7 Μαϊου 17:11