Εικαστικά Φωτογραφία

«Τα μυστικά δωμάτια του νου» από τους Unexposed Photographers

Υπάρχουν «Μυστικά Δωμάτια» στο μυαλό του Ανθρώπου; Χώροι απροσπέλαστοι και απαραβίαστοι; Και αν υπάρχουν, μπορεί κάποιος, κάποια στιγμή να εισέλθει; Και με ποιον τρόπο; Με τρόπο φωτοθεραπευτικό απαντά η επιστήμη της ψυχιατρικής, με τρόπο εικαστικό, και αμέσως εμπλέκει τη φωτογραφία ως εργαλείο ψυχανάλυσης.

Με αυτή την πεποίθηση οκτώ φωτογράφοι, οι: Βαγγέλης Γεώργας, Δημήτρης Κεχρής, Νικόλαος Κιχεμ, Δημήτρης Κουρτίδης, Γιώργος Μάρης, Μαγδαληνή Παπαδοπούλου, Δημήτρης Χατζημαρινάκης, Θάνος Χόνδρος και με την έκθεση φωτογραφίας «Τα Μυστικά Δωμάτια του Νου», που λειτουργεί στην Οικία Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, στο Σύνταγμα, κάθε Σάββατο και Κυριακή,κάνουν μια απόπειρα άλωσης —αν μπορεί να πει κανείς— αυτών των νοητικών χώρων, όπου κάθε φωτογραφία, ανάλογα με τον θεατή, έχει το δικό της νόημα.

ΚΑΤΑ2

«Τα οπτικά ερεθίσματα παρέχονται αμέριστα, αλλά ο ίδιος έχει την ευθύνη της ανάλυσής τους σε πληροφορία, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην ψυχανάλυση. Έτσι, λοιπόν, μπορούμε να μιλάμε για εικοσιτέσσερεις συγκεκριμένες φωτογραφίες, αλλά για χιλιάδες ερμηνείες που μπορούν να προκύψουν απ’ αυτές. Πρόκειται για εικόνες που στέκονται ανάμεσα στο θολό, στο απροσδιόριστο, στο ονειρικό, στο φαντασιακό και στο τρομακτικό, αλλά κυρίως ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι. Όντας όλες ασπρόμαυρες, αποφεύγουν το ζωγραφικό υλισμό του χρώματος και τείνουν να παρουσιάσουν την πνευματική υπόσταση του κόσμου, απελευθερωμένου από το ρεαλιστικό συγκερασμό που θα προκαλούσε αυτό. Βασικά εργαλεία τους, οι φόρμες, οι όγκοι και η φωτοσκίαση. Η διπολικότητα, από το άσπρο στο μαύρο, από το καλό στο κακό, από το θετικό στο αρνητικό. Στις περισσότερες, η φωτογραφημένη πραγματικότητα απουσιάζει. Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η παράθεση των συγκεκριμένων εικόνων απαιτεί το βλέμμα του θεατή για να νοηματοδοτηθεί, και στόχο έχει να προκαλέσει αυτήν ακριβώς την εσωτερική αναζήτηση που θα δώσει όσες περισσότερες απαντήσεις γίνεται. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να φιλοξενηθεί σε έναν πιο κατάλληλο από αυτόν χώρο, την Οικία Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού.

ΚΑΤΑ3

Η έκθεση αφιερώνεται στον Άγγελο Κατακουζηνό, άξιο εκπρόσωπο της γενιάς του 1930, άριστο επιστήμονα, που αφιέρωσε τη ζωή του στην ανακούφιση της ανθρώπινης ψυχής. Άνθρωπο υψηλής πνευματικότητας, με αστείρευτη αγάπη για την τέχνη και την Ελλάδα. Η δική μας απάντηση στο κεντρικό ερώτημα της έκθεσης «Απολίθωμα ή Κοιτίδα» είναι σίγουρα σε αυτήν την περίπτωση το δεύτερο».

Επιμέλεια: Ελένη Παύλου – Ιστορικός τέχνης

ΚΑΤΑ4

Info

Οικία Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, ΑΠΟΛΙΘΩΜΑ Ή ΚΟΙΤΙΔΑ;

Λεωφόρος Β. Αμαλίας 4, Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα, 5ος όροφος.

15.05.2015 – 14.06.2015

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΟ