Μουσική

“Ένα βιολί που δεν θα ξαναγίνει”

Κηδεύτηκε στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης 25 Φεβρουαρίου στο Γ΄ Νεκροταφείο ο Ηπειρώτης δεξιοτέχνης του βιολιού Αχιλλέας Χαλκιάς, της ξακουστής μουσικής οικογένειας των Χαλκιάδων, που αποτέλεσε ένα αξεπέραστο ντουέτο μαζί με τον αδελφό του Πετρολούκα.

Ο Αχιλλέας Χαλκιάς έφυγε από τη ζωή την Καθαρά Δευτέρα σε ηλικία 78 ετών από ανεπάρκεια καρδιάς. Τα τελευταία δύο χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και η αναπνοή του υποστηριζόταν από οξυγόνο. Αυτοδίδακτος και ταλαντούχος, έπαιζε από μικρός βιολί στα γλέντια και τα πανηγύρια της Ηπείρου. Πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε σπουδαίο μουσικό. “Η συνεισφορά του ήταν μεγάλη, καθώς μέχρι σήμερα διατήρησε το γνήσιο πεντατονικό σύστημα”, εξήγησε στην Αυγή ο αδελφός του Πετρολούκας Χαλκιάς. “Η Ελλάδα γλεντάει με την παραδοσιακή μουσική και το Πωγώνι, η Κόνιτσα, η Δωδώνη και η Θεσπρωτία κράτησαν την βυζαντινή παράδοση στην μουσική, αυτή είναι η ρίζα”, συμπλήρωσε. “Είμασταν μαζί 65 χρόνια, ταξιδέψαμε σε όλη τη γη, ο κόσμος ήταν κατενθουσιασμένος μαζί του: Νέα Υόρκη, Σικάγο, Φλόριντα, Νιου Τζέρσεϊ, Καλιφόρνια, Μασαχουσέτη, Φιλαδέλφεια, Τέξας, Νέο Μεξικό, αλλά και σε άλλες χώρες όπως: Αγγλία, Γερμανία, Σουηδία, Γαλλία, Αλβανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Αυστραλία και Νότιο Αφρική. Και σε όλα τα ηπειρώτικα χωριά και τα πανηγύρια τους. Ένα καταξιωμένο βιολί που δεν θα ξαναγίνει για την Ήπειρο, ένας και μοναδικός”, κατέληξε ο Πετρολούκας.
Ο Αχιλλέας Χαλκιάς που αγάπησε τους ηπειρώτικους σκοπούς και τα παραδοσιακά τραγούδια, εκτός από τις αμέτρητες συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις, συμμετείχε και σε πολλές δισκογραφικές δουλειές.

Μάνια Ζούση
Πηγή Αυγή