Οι δημιουργοί γράφουν Χορός

Άρτεμις Λαμπίρη : «Όλοι ασκούμε εξουσία»

Με αφορμή την χορευτική παράσταση «Me on Top», για τον ρόλο της εξουσίας και την εξουσία των ρόλων, που παρουσιάζει στο 2° Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από τις 14 έως τις 17 Φεβρουαρίου, η χορογράφος Άρτεμις Λαμπίρη γράφει στο artplay. gr

«Το «Me On Top” είναι η πρώτη μου χορογραφική προσπάθεια να εντάξω την έννοια της αφήγησης σε κομμάτι. Χωρίς μίμηση ή κείμενο, στόχος ήταν να καταφέρω να αρθρώσω τη φόρμα της κίνησης όπως κανείς αρθρώνει λόγο: να αφηγηθώ μέσω της φόρμας.

Ξεκινώντας την έρευνα σχετικά με τις σχέσεις εξουσίας, αρκετά πριν να αρχίσουν οι πρόβες, άρχισα να καταλαβαίνω πως η έννοια του εξουσιαστή και του εξουσιαζόμενου υπάρχει απ’ τη στιγμή που δημιουργείται η ζωή.

Αν σκεφτεί κανείς πως στην πραγματικότητα την ώρα που γεννιόμαστε είμαστε αβοήθητοι χωρίς τη μάνα, αλλά και πως την ίδια στιγμή αλλάζουμε τη ζωή της ριζικά, είναι τότε που αυτό το δίπολο -εξουσιαστή και εξουσιαζόμενου- μπαίνει σε λειτουργία, με δίσημο δη χαρακτήρα.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η σκέψη πως το ποιος είναι από πάνω και ποιος από κάτω σε μια μάλλον οποιαδήποτε σχέση μοιάζει με τραμπάλα που μπορεί να ανατραπεί με το σωστό βάρος• μιας και το ποιός χρειάζεται ποιόν δεν είναι παρά ένα παιχνίδι του μυαλού αφού όλοι χρειαζόμαστε τους άλλους προκειμένου να έχει αντικείμενο ο τίτλος μας και σίγουρα όλοι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ασκούμε εξουσία.

Το “Me On Top” αγγίζει ένα ευρύ φάσμα των πτυχών της εξουσίας και αναφέρεται σε καταστάσεις που κάθε ένας από εμάς μπορεί να συναντήσει στη ζωή του. Μια μάνα, ένας σύντροφος, ένας φίλος, ένα αφεντικό και ένα παιδί. Πέντε άνθρωποι, πέντε σημεία στο χώρο ή πέντε σημεία στο χρόνο μιας ζωής. Χωρίς συμπέρασμα πέραν του ότι όλοι είμαστε φτιαγμένοι απ’ το ίδιο υλικό».

Άρτεμις Λαμπίρη

 

Info

Η παράσταση Μe on top ανεβαίνει 14 και 15 Φεβρουαρίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.
Ώρα έναρξης: 21:30

Χορογραφία: Άρτεμις Λαμπίρη
Πρωτότυπη Μουσική: Αλέξανδρος Καραδήμος, Δημήτρης Τάσαινας
Φωτισμοί: Μιχάλης Κλουκίνας
Κουστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Ερμηνευτές / Χορευτές: Κάντυ Καρρά, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Κωνσταντίνος Ρίζος, Ιωάννα Τουμπακάρη, Αχιλλέας Χαρίσκος