Βιβλίο

«Η Σκιά στο Σπίτι»: Mια ιστορία αγάπης και απώλειας που υποδύεται την ιστορία τρόμου

Ο Κωνσταντίνος Κέλλης είναι νέος συγγραφέας αλλά έχει ήδη να επιδείξει μια συλλογή διηγημάτων και δύο μυθιστορήματα. Από το πρώτο του μυθιστόρημα, “Νεκρή Γραμμή”, έδωσε το στίγμα του στην εγχώρια λογοτεχνία, ξεχώρισε για το ταλέντο του και την δεξιότητά του στην λογοτεχνία του Τρόμου, ένα είδος που, αν και ευπώλητο, είναι κάθε άλλο παρά εύκολο.

Το καινούριο μυθιστόρημά του, που δεν έχει κλείσει ούτε μήνα στα ράφια των βιβλιοπωλείων αλλά έχει ήδη αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές, ξεπερνά τις προσδοκίες του κοινού του σε κάθε επίπεδο.

Ο Τάσος έχει, πρόσφατα και αναπάντεχα, χάσει την αγαπημένη σύζυγο και μητέρα των παιδιών του, Ναταλία. Η οικογένεια βυθίζεται στο πένθος και ο άντρας αναζητά μια διέξοδο για όλους τους, την οποία βρίσκει στο παλιό πανδοχείο όπου 16 χρόνια νωρίτερα είχε ζητήσει την Ναταλία σε γάμο και το οποίο αγοράζει. Η μικρή οικογένεια μετακομίζει από την Θεσσαλονίκη στο αρχοντικό, έξω από ένα χωριό στις όχθες της Βόλβης. Οι τρομακτικές αλήθειες του αρχοντικού αρχίζουν να αποκαλύπτονται πριν ακόμη ο Τάσος πατήσει το πόδι του στο επιβλητικό σπίτι, καθώς η σκοτεινή οντότητα που κατοικεί εκεί ανυπομονεί να υποδεχτεί το φρέσκο αίμα. Οι προειδοποιήσεις ενός αστυνομικού της περιοχής, του Μιχάλη Γρίβα, πέφτουν στο κενό, το ίδιο και η δυσαρέσκεια της μεγάλης κόρης του Τάσου, της Ελπίδας.

Η κεντρική ιστορία του βιβλίου κινείται ανάμεσα στις συνήθεις μανιέρες του είδους, αλλά χωρίς να τις αφομοιώνει. Ακούγεται γνώριμη η ιστορία του στοιχειωμένου σπιτιού στη μέση του πουθενά και είναι πιθανώς μια ιστορία που οι βαθύτεροι γνώστες και λάτρεις της Λογοτεχνίας του Τρόμου θελήσουν ούτως ή άλλως να διαβάσουν για πολλοστή φορά. Το μυστικό ωστόσο της “Σκιάς στο Σπίτι” είναι πως όσο και να ξέρεις ή να φαντάζεσαι την συνέχεια, θα σε κερδίσει όχι μόνο για τα επιμέρους στοιχεία της πλοκής, αλλά κυρίως για την “ζωντάνια” των χαρακτήρων – ακόμα και όσων εξ’ αυτών δεν είναι ζωντανοί – και την “αλήθεια” τους.

Όλοι οι χαρακτήρες του Κέλλη βιώνουν ένα έντονο πένθος. Όλοι μοιάζουν παγιδευμένοι σε αυτό το συναίσθημα, αν και με εντελώς διαφορετικό τρόπο ο καθένας, ανάλογα με τον χαρακτήρα του και χωρίς κανενός η συμπεριφορά να χωράει σε κουτάκια η να μοιάζει σαν στερεότυπη απεικόνιση βγαλμένη από βιβλίο ψυχολογίας. Όλοι τους πασχίζουν με την αποδοχή του πένθους και του τρόμου και φτάνουν εκεί με την ταχύτητα που τους επιτρέπει η λογική και η ψυχική τους δύναμη. 

Πέρα όμως από το θέμα της απώλειας,  το οποίο ο συγγραφέας χειρίζεται δεξιοτεχνικά, ένα ακόμη κεντρικό μοτίβο στο βιβλίο είναι η ικανότητα αποδοχής της ίδιας της πραγματικότητας, είτε αυτή είναι η απουσία ενός αγαπημένου, είτε μία όποια καθημερινή δυσκολία, είτε ακόμη και μία μεταφυσική ύπαρξη ορκισμένη να σπείρει τον θάνατο και τη δυστυχία. Κάποιοι από τους χαρακτήρες αρνούνται την πραγματικότητα γύρω τους και προσπαθούν να εξορθολογήσουν το παράλογο, μάταια, μέχρι την τελευταία στιγμή. Αυτή η άρνηση στοιχίζει στους πρωταγωνιστές ακριβά, χωρίς αυτό να σημαίνει ωστόσο πως η αποδοχή της κατάστασης σημαίνει και την λύτρωση.

Η ” Σκιά στο Σπίτι” είναι μια ιστορία αγάπης και απώλειας που υποδύεται την ιστορία τρόμου και μία ιστορία τρόμου που ξεπερνά τις φόρμες του είδους χάρη στους γνήσιους χαρακτήρες και τα πλούσια συναισθήματα που εμπνέει. Η ιστορία του Τάσου, των παιδιών του, του αστυνόμου Γρίβα, είναι η εξαιρετικά συγκινητική ιστορία ανθρώπων που χάσανε τα πάντα παλεύοντας ενάντια σε δυνάμεις που τους ξεπερνούσαν. Ιστορίες από εκείνες που μένουν μαζί σου, ακόμη και αν διαβάζοντάς την σου παγώνει το αίμα. 

Ερατώ Κονδύλη