Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Αντιγόνη Νέτα: «Ο ξεριζωμός είναι κληρονομιά που μοιραζόμαστε όλοι»

«Με σκηνικό και φόντο χάρτες, φωτογραφίες και ταινίες της εποχής, σε συνδυασμό με αντίστοιχο σύγχρονο υλικό, επεξεργασμένο έτσι ώστε να τονίζει την κυκλικότητα της ιστορίας, παρελθόν και παρόν γίνονται ένα για να θυμόμαστε ότι δεν ευθύνεται η ιστορία που μας κοροϊδεύει, αλλά εμείς που δεν μαθαίνουμε ποτέ από αυτή», σημειώνει η Αντιγόνη Νέτα με αφορμή την παράσταση «Η Αφήγηση της Αντιγόνης» πους σκηνοθετεί από 5 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. «Πρόκειται για έναν θεατρικό μονόλογο που αναβιώνει μια ιστορία που ξεπερνά το προσωπικό βίωμα και γίνεται πραγματικότητα για ολόκληρους λαούς, για κάθε “Αντιγόνη. Ο ξεριζωμός είναι κληρονομιά που μοιραζόμαστε όλοι, μια υπόθεση οικογενειακή που αποδεικνύεται οικουµενική και άχρονη », προσθέτει η σκηνοθέτις.

Με μεγάλη αγάπη για τις Ποντιακές ρίζες της και θαυμασμό για όσα έχει ακούσει από τις περιγραφές των οικείων της, η Αντιγόνη Νέτα συγκέντρωσε όλο το υλικό που έχει περισωθεί από την οικογένειά της καθώς και την πολύτιμη πρωτότυπη αφήγηση της ίδιας της ηρωίδας, της προγιαγιάς της, Αντιγόνης Μαυρομματοπούλου, και σκηνοθετεί την παράσταση με πρωταγωνίστρια την Αντιγόνη Φρυδά.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η Αφήγηση της Αντιγόνης

“Κουράστηκα, δεν αντέχω άλλο τις προσφυγιές.  Έρχονται ώρες που σκέπτοµαι, να ήταν ένας δρόµος µακρύς, ίσιος,  ανάµεσα σε δέντρα, ένας δρόµος ατελείωτος  και να περπατώ, να περπατώ, να πάω να χαθώ.”

Αυτό ήθελε να είναι το τέλος η γιαγιά η Αντιγόνη. Γεννήθηκε το 1893 στην Ίµερα της Τραπεζούντας. Μεγάλωσε σε οικογένεια µε επιχειρηµατικό πνεύµα και παιδεία. Απόλυτα προσαρµοσµένη στην κουλτούρα της περιοχής. Το 1910 παντρεύτηκε τον Γιώργο, νέο επιτυχηµένο και εργατικό, και µετανάστευσε µαζί του στο Ουζµπεκιστάν της Ρωσίας για επιχειρηµατικούς λόγους. Εκεί θα τους βρει η Οκτωβριανή Επανάσταση. Και αρχίζουν οι µετακινήσεις από τόπο σε τόπο. Πόλεµοι παντού, η Τουρκία απροσπέλαστη, η Μικρασιατική Καταστροφή… Όλοι σε αναγκαστική κίνηση. Οι σύµµαχοι και η ελληνική πολιτική προσφέρουν ευκαιριακή τροφή και φιλοξενία σε προξενεία για να βγάλουν “λόγους”. Σε κάθε τόπο καινούριες συναντήσεις, αλλά και νέες περιπέτειες. Μια προσφυγιά ατελείωτη, µια περιπλάνηση στην Τουρκία, τη Ρωσία, την Περσία, µε τελικό σταθµό τη Θεσσαλονίκη µετά την Κατοχή.

Ο εγγονός της Αντιγόνης, Βίκτωρ Νέτας, καταγράφει τη µαρτυρία της σε µια κασέτα µαγνητοφώνου στα 1970, ένα χρόνο πριν πεθάνει. Το είχε ζητήσει η ίδια. Ένα µέρος από την αφήγηση της γίνεται ντοκιµαντέρ (https://www.youtube.com/watch?v=3aixRRkPHiE&feature=youtu.be) από τον άλλο εγγονό της και αδελφό του Βίκτωρα, Θανάση Νέτα, το 1974. Η ταινία βραβεύεται το 1974 ως η καλύτερη ταινία µικρού µήκους από το Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης και από το Κέντρο Κινηµατογράφου. Την ίδια χρονιά, το Υπουργείο Βιοµηχανίας την συµπεριλαµβάνει ανάµεσα στις δέκα καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Μεταφράζεται στα γαλλικά και “ταξιδεύει” στην Ιαπωνία, τη Σουηδία, τον Καναδά και τη Γαλλία. 

 

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Ταυτότητα

«Η Αφήγηση της Αντιγόνης»

Δραματουργία/Επεξεργασία Κειμένου: Θεοδώρα Καπράλου

Σκηνοθεσία: Αντιγόνη Νέτα

Φωτισμοί: Phil Hills

Μουσική επιμέλεια/ Επεξεργασία ηχητικού υλικού/

Ηχητικός σχεδιασμός: Κώστας Σωτηρίου

Επιμέλεια Κίνησης: Μαρία Φουντούλη

Σχεδιασμός κοστουμιού: Σπυριδούλα Μυλωνά

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αλκμήνη Καλογήρου

Διεύθυνση παραγωγής: Μαρία Δούρου

Παραγωγή: POLYPLANITY

Στο ρόλο της Αντιγόνης Μαυρομματοπούλου, η Αντιγόνη Φρυδά

Antigoni_A3 Poster_IMK

 

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30

Από 05/12/2016 έως και 03/01/2017

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Αίθουσα 1

Πειραιώς 206 (ύψος Χαμοστέρνας),

T.K. 177 78, Ταύρος.

Εικονογράφηση: Γιώργος Τάξερης

Επιμέλεια προβολών: Κώστας Σωτηρίου

Εισιτήρια: 12€ κανονικό, 10€ ομαδικό,

8€ μειωμένο (πληροφορίες  www.mcf.gr)

Διάρκεια: 70’