Βιβλίο

Βασίλης Αλεξάκης: «Δεν ξέρεις ποτέ τι θα σου αποκαλύψουν οι λέξεις»

«Στόχος της δημιουργικής γραφής είναι η απελευθέρωση της φαντασίας του συντάκτη» μας λέει ο Βασίλης Αλεξάκης, συγγραφέας των βιβλίων «Μικρός Έλληνας», «Η πρώτη λέξη», «μ.Χ.» κ.ά.,

με αφορμή το σεμινάριο δημιουργικής γραφής στο οποίο θα διδάξει από την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου έως την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, στην Κυψέλη

Και προσθέτει: «Γι αυτό το σκοπό, χρησιμοποιούμε τις ασκήσεις που επινοήθηκαν από την ομάδα OULIPO (Εργαστήρι Δυνητικής Λογοτεχνίας, Παρίσι) και στο πλαίσιο της σχετικής εκπομπής του Τρίτου Προγράμματος της γαλλικής ραδιοφωνίας, στην οποία συμμετείχα επί 15 χρόνια».

Σύμφωνα με τον συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη «το σύστημα αυτό επιβάλλει κανόνες στους γράφοντες (όπως η υποχρεωτική αναφορά σε κάποιες λέξεις, διαλεγμένες στην τύχη), κανόνες που, αν και φαινομενικά καθιστούν πιο δύσκολο το παιχνίδι της γραφής, στην πραγματικότητα το διευρύνουν, του δίνουν αναπάντεχες κατευθύνσεις και λειτουργούν ως ερεθίσματα. Άλλωστε, η λογοτεχνία είναι ένα παιχνίδι για μεγάλα παιδιά. γραφή είναι βέβαια ένα άγχος», σημειώνει ο συγγραφέας.

«Δεν ξέρεις ποτέ τι θα σου αποκαλύψουν οι λέξεις. Μπορεί να σε πληγώσουν, μπορεί και να σε κάνουν να γελάσεις. Θέλω να πω ότι η γραφή είναι επίσης ένα παιχνίδι: οι λέξεις θυμούνται τα νεανικά μας χρόνια, μας ξέρουν από παιδιά. Δυστυχώς, το σχολείο δεν προτρέπει τους μαθητές να κάνουν χρήση της φαντασίας τους. Η φαντασία είναι μια μορφή αμφισβήτησης του ίδιου του σχολείου, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα. Αυτό το σεμινάριο δημιουργικής γραφής έχει κύριο στόχο να πείσει τους συμπαίκτες μου ότι είναι μια μεγάλη χαρά να έχεις μπροστά σου μια λευκή κόλλα χαρτί. Τους ζητώ αυτό που το σχολείο δεν τους ζήτησε ποτέ, να κάνουν χρήση της ελευθερίας τους. Οι κανόνες που πλαισιώνουν κάθε άσκηση (όπως ένα διήγημα, βασισμένο σε σελίδα του τηλεφωνικού καταλόγου της Σαντορίνης, μια νουβέλα με σκουπίδια από τον δρόμο, αποτσίγαρα, κουτιά τσιγάρων, τενεκεδάκια αναψυκτικών, μανταλάκια, χαρτιά από σοκολάτες) δεν αποτελούν εμπόδια, αντίθετα τους εξωθούν να εκφραστούν. Συμμετείχα σε παρόμοια παιχνίδια στο γαλλικό ραδιόφωνο επί δεκαπέντε χρόνια και έμαθα ότι όταν γράφεις σε περιορισμένο χρόνο, λες πράγματα που δεν περίμενες να ακούσεις από τον εαυτό σου».

Γ. Κ.

Πληροφορίες

TV Control Center

Kύπρου 91A και Σικίνου 35A

Kυψέλη

Τηλ 213 00 40 496, 69 45 34 84 45