Βιβλίο

Το νέο βιβλίο του Ροβήρου Μανθούλη

“Οι Μεταμορφώσεις της Αφροδίτης», το νέο βιβλίο του σκηνοθέτη Ροβήρου Μανθούλη, παρουσιάζεται το Σάββατο 7 Μαρτίου στις 7.00 μ.μ στις Εκδόσεις Γαβριηλίδη, Αγίας Ειρήνης 17 στο Μοναστηράκι. Η παρουσίαση θα γίνει από τους σκηνοθέτες Σταύρο Ψυλλάκη  και Νίκο Θεοδοσίου.

Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Χρήστος Κωνσταντόπουλος.

 

Το βιβλίο

Όταν οι άνθρωποι άρχισαν να ντύνονται άφησαν τουλάχιστο τους θεούς τους γυμνούς. Τους ήρωες και τις ηρωΐδες τους. Iερείς-ζωγράφοι και Iερείς-γλύπτες ανέλαβαν να μας τους γνωρίσουν. Tα θεία αυτά εικαστικά θα τα βρίσκουμε συνέχεια μπροστά μας διασχίζοντας την Ιστορία του ανθρώπου. Ταξιδεύοντας πάνω στο άρμα που οδηγεί μια αρχαία θεά, θα συναντήσουμε τις μεταμορφώσεις που υπέστησαν οι κοινωνίες και τα εικαστικά τους ηφαίστεια.

Ο Ροβήρος Μανθούλης

Γεννημένος στην Κομοτηνή το 1929 και μεγαλωμένος στην Αθήνα, ο Ροβήρος Μανθούλης σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο κι εξέδωσε την πρώτη ποιητική συλλογή Σκαλοπάτια το 1949. Έως και το 1953, σπούδασε Κινηματογράφο και Θέατρο στη Νέα Υόρκη.
Επιστρέφοντας συνεργάζεται με το Ε.Ι.Ρ και το “Θέατρο της Τετάρτης, αναλαμβάνει τη διεύθυνση στις σχολές κινηματογράφου Σταυράκου και Ιωαννίδη και οργανώνει το τμήμα ντοκιμαντέρ στο υπουργείο Τύπου και Πληροφοριών για ένα χρόνο.
Το 1958 γυρίζει το πρώτο του ντοκιμαντέρ για τη Λευκάδα και το 1960 ιδρύει την “Ομάδα των 5”, με τους Ηρακλή Παπαδάκη, Φώτη Μεσθεναίο, Γιάννη Μπακογιαννόπουλο και Ρούσσο Κούνδουρο.

Μετά από πρόταση του Αντώνη Ζερβού της ΑΝΖΕΡΒΟΣ σκηνοθετεί την “Κυρία Δήμαρχο” με πρωταγωνιστές την Γεωργία Βασιλειάδου και τον Βασίλη Αυλωνίτη. Ακολουθεί το 1963 το “Ψηλά τα Χέρια Χίτλερ” και το “Πρόσωπο με Πρόσωπο”, μια ταινία που καυτηρίαζε την αναρριχόμενη τάξη των εφοπλιστών και των κατασκευαστών και η οποία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1966 πήρε το Α Βραβείο Σκηνοθεσίας αλλά με την επιβολή της Χούντας έναν αργότερα χρόνο απαγορεύεται και τοποθετεί το όνομα του Μανθούλη στην μαύρη λίστα. Ο σκηνοθέτης αυτοεξόριστος στη Γαλλία, δέχεται πρόταση συνεργασίας από την γαλλική τηλεόραση η οποία και κρατά για χρόνια. Κινηματογραφεί το “Μπλουζ με σφιγμένα δόντια», που επελέγη Καλύτερη Ταινία της Χρονιάς από τους Βέλγους κριτικούς . Αρχίζει σειρά πολιτιστικών ντοκιμαντέρ με τον γενικό τίτλο “Μια χώρα, μια μουσική». Λίγο μετά την πτώση της χούντας και την άρνηση Κακογιάννη να αναλάβει την διεύθυνση της Τηλεόρασης, γίνεται καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΡΤ την οποία και ανασυστά.