Βιβλίο

Το εκλεπτυσμένο μυθιστόρημα του Πάμπλο Γκουτιέρεθ

Με ένα μυθιστόρημα ύμνο στη θεραπευτική δύναμη της λογοτεχνίας, συστήνεται για πρώτη  φορά στο ελληνικό κοινό, ο Πάµπλο Γκουτιέρεθ που συγκαταλέγεται µεταξύ των καλύτερων νέων πεζογράφων της σύγχρονης λογοτεχνικής σκηνής στην Ισπανία.

Το πρόσφατο μυθιστόρημά  του «Τα  ανατρεπτικά βιβλία», που κυκλοφορεί την Τρίτη 6 Ιουνίου από τις εκδόσεις Καστανιώτη σε μετάφραση Κλαίτης Σωτηριάδου, παρουσιάζεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 9ου Ιβηροαµερικανικού Φεστιβάλ «Λογοτεχνία εν Αθήναις – ΛΕΑ» τη Δευτέρα 12 Ιουνίου στις 8.30 το βράδυ στην Τεχνόπολη του Δήµου Αθηναίων παρόντος του συγγραφέα ο οποίος θα συνοµιλήσει µε τη δηµοσιογράφο Τίνα Μανδηλαρά και τη µεταφράστρια.

 

Λίγες ώρες µετά τον θάνατο του συζύγου της, ένα κιβώτιο µε βιβλία φθάνει στο σπίτι της Ρέµε κατά λάθος. Εκείνη, αντί να τα επιστρέψει, βγάζει ένα στην τύχη και αρχίζει να το διαβάζει. Από εκείνη τη στιγµή κάτι παράξενο συµβαίνει: η Ρέµε κλείνεται στο σπίτι της και τα καταβροχθίζει όλα µε µια δονκιχωτική απόλαυση. Νιώθει ότι τα βιβλία περιγράφουν την ίδια τη ζωή της, µια ιστορία επιβίωσης, συγκρατηµένης σεξουαλικότητας και πολλών απογοητεύσεων. Όταν πλέον βγαίνει από την αποµόνωσή της, όλα της φαίνονται διαφορετικά και µισητά στη συνοικία ενός προαστίου όπου ζει, έχοντας ουσιαστικά χαραµίσει την ύπαρξή της. Ωστόσο, γοητευµένη από τα κείµενα που έχει µόλις ανακαλύψει, η Ρέµε αρχίζει να βλέπει τον κόσµο µέσα από τα αναγνώσµατά της και σταδιακά της αποκαλύπτεται µια εξέγερση ισχυρή και συµβολική, ένα είδος ανυποταγής ικανό να ξεπεράσει τα όρια της µυθοπλασίας και να εισχωρήσει στην πραγµατικότητα: η συνοικία σύντοµα θα µετατραπεί σ’ ένα νέο πεδίο µάχης, χωρίς ανεµόµυλους ούτε µαγεµένα πανδοχεία. Κοινωνική κριτική και σάτιρα συνδυάζονται µε ευαισθησία σε αυτό το εκλεπτυσµένο µυθιστόρηµα.

Ο Πάµπλο Γκουτιέρεθ γεννήθηκε το 1978 στην Ουέλβα της Ανδαλουσίας. Σπούδασε δηµοσιογράφος, αλλά τον κέρδισε η λογοτεχνία. Σήμερα είναι καθηγητής λογοτεχνίας σ’ ένα ινστιτούτο του Σανλούκαρ της Μπαραµέδα (Κάδιθ). Έχει τιµηθεί µε το βραβείο Ojo Critico de Narrativa (2012) για το µυθιστόρηµά του Nada es crucial.