Βιβλίο

Τα Κρατικά Βραβεία Συγγραφής Θεατρικού Έργου

“Το έργο είναι χτισμένο με κοφτούς θεατρικούς διαλόγους που αποδίδουν καθαρά την σκέψη του συγγραφέα και ελέγχουν τις μελετημένες συγκρούσεις των προσώπων”, αναφέρει μεταξύ άλλων η Επιτροπή

για το Κρατικό Βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου που απονεμήθηκε ομόφωνα στον Χαράλαμπο Γιάννου για το έργο του “Πείνα”. Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου είναι πέντε χιλιάδες ευρώ.
Δύο έπαινοι απονεμήθηκαν ομόφωνα στον Αντώνη Παπαιωάννου για το έργο του: “Μια καλή είδηση” και στον Γιάννη Φίλια για το “Φωτιά στις πιρόγες”.

Σε πέντε έργα γίνεται ειδική αναφορά καθώς η Επιτροπή “ θα ήθελε να στηρίξει τις προτάσεις των συγγραφέων αυτών θεωρώντας ότι η προσπάθειά τους συμβάλλει στο βηματισμό μιας νέας σημαντικής θεατρικής γραφής”.

Τα έργα αυτά είναι: «Κοιμήσου Μικρούλα/Κοιμήσου» της Εστέρ Αντρέ Γκονζάλες, «Μόντι» του Νίκου Καμτσή, «Undone» του Μιχαήλ Άνθη, «Το νησί των τυφλών ή αλλιώς…”Ανακαλύψτε τους αισιόδοξους”»της Νίκης Ράπτη και “Αλφονσίνα H2O» του Διαμαντή Γκιζιώτη.

Ωστόσο σημειώνεται ότι “μεγάλος αριθμός από τα υποβληθέντα στο διαγωνισμό έργα χαρακτηρίζονται από εύκολο τηλεοπτικό χειρισμό, φιλολογικές προσεγγίσεις και αδυναμία εξεύρεσης και συνομιλίας με σημαντικά θέματα”.

Το Κρατικό Βραβείο για νέους θεατρικούς συγγραφείς απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Αλέξανδρο Μαυρόγιαννη για το έργο του “Η Θέση”, καθώς “αξιολογήθηκε θετικά η καθαρή και ανταποκρινόμενη στις σημερινές κοινωνικές συνθήκες ιδεολογική θέση του κειμένου, που υποστηρίζεται από ένα μεστό σκηνικό λόγο και λειτουργικούς χαρακτήρες”. Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου είναι τρεις χιλιάδες ευρώ.
Έπαινος κατά πλειοψηφία δόθηκε στη Θεώνη Δέδε για το έργο της “Sunny Days” .

Την ίδια ώρα η Επιτροπή κρατικού βραβείου συγγραφής θεατρικού έργου για παιδιά απένειμε ομόφωνα το Κρατικό Βραβείο στον Δημήτριο Ζώτο για το έργο του” Ο Ιππότης με τη μεγάλη καρδιά και Η Μάγισσα της Λύπης”.

Σύμφωνα με το σκεπτικό “ το έργο εμπνέεται από τον Δον Κιχώτη και από το Κάστρο της Ωριάς του Γεωργίου Θεοτοκά, αντλώντας στοιχεία και μοτίβα και αναπλάθοντάς τα  σε ένα δραματουργικά πρωτότυπο κείμενο, το οποίο υμνεί τις αξίες της προσφοράς, της αγάπης, της φιλίας, της αλληλεγγύης και του θάρρους. Διαθέτει δραματουργικές αρετές και θεατρικότητα η οποία επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό μέσα από τη δημιουργία ελκυστικών ρόλων – χαρακτήρων”. Το βραβείο συνοδεύεται από 3.000 ευρώ.

Έπαινος απονεμήθηκε ομόφωνα στη Δήμητρα Βικτωρία Πανάγου για το έργο ” Της φωτιάς και του αέρα και του δρόμου δίχως γυρισμό” . Σύμφωνα ωστόσο με το σκεπτικό της Επιτροπής “τα κείμενα που κατατέθηκαν στην πλειονότητά τους, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, ταυτίζονται με προτάσεις ικανές να ανταποκριθούν στις ανάγκες της σχολικής ζωής ή μιας σχολικής γιορτής, αλλά όχι και στις σκηνικές απαιτήσεις μιας ολοκληρωμένης επαγγελματικής παράστασης”.