Βιβλίο

Τα κοτσύφια τραγουδάνε ακόμα

«Σκοτώστε όσες κίσσες θέλετε, αν μπορείτε να τις πετύχετε, αλλά να θυμάστε ότι είναι αμαρτία να σκοτώνεις τα κοτσύφια», συμβουλεύει τα παιδιά του ο δικηγόρος Άτικους Φιντς, στο «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» της Χάρπερ Λη, καθώς αποφασίζει να

υπερασπιστεί το πραγματικό “κοτσύφι”, έναν νεαρό μαύρο, αυτής της υπέροχης ιστορίας που έγινε κλασσική της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Πενήντα πέντε χρόνια μετά και ενώ η 89χρονη αμερικανίδα συγγραφέας του που για χάρη του πήρε το Πούλιτζερ, δεν έγραψε ούτε λέξη από αυτό το πρώτο και εμβληματικό βιβλίο της, ο εκδοτικός οίκος Harper, ανακοίνωσε ότι στις 14 Ιουλίου του 2015 θα κυκλοφορήσει η συνέχεια του έργου με τίτλο «Go Set aWatchman», διευκρινίζοντας ότι αυτό γράφτηκε το 1950, αλλά η συγγραφέας το είχε απορρίψει. Το βιβλίο επεξεργάστηκε από την αρχή και εκδίδεται τελικά στις 14 Ιουλίου.

kotsifia 2

Το «Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια» που εκδόθηκε το 1960 και δυο χρόνια μετά εταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο και πρωταγωνιστή τον Γκρέγκορι Πεκ, είναι εμπνευσμένο από γεγονότα   που διαδραματίστηκαν στην πόλη όπου μεγάλωσε η συγγραφέας, την Monroeville της Alabama, όταν ήταν δέκα ετών και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε το σύμβολο μιας γενιάς που πήγε κόντρα στον ρατσισμό των προκατόχων της.

Η υπόθεση ξετυλίγεται σε μια μικρή, επαρχιακή πόλη της Alabama, όπου ένας νεαρός μαύρος κατηγορείται για το βιασμό μιας λευκής κοπέλας. Ο επίσης λευκός δικηγόρος AtticusFinch αποφασίζει να αναλάβει την υπόθεση και να υπερασπιστεί τον νεαρό, παρ’ όλη την κατακραυγή που αντιμετωπίζει από την μικρή κοινότητα για την απόφασή του αυτή.

Μέσα από τα παιδικά μάτια της Σκάουτ και του Τζεμ Φιντς, η Χάρπερ Λη εξερευνά με αναντίρρητη εντιμότητα και αστείρευτο χιούμορ τον παραλογισμό της στάσης των ενηλίκων απέναντι στις φυλετικές και κοινωνικές διακρίσεις στον Αμερικανικό Νότο της δεκαετίας του ’30.

 

kotsif 4

Στα ελληνικά το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις BELL σε μετάφραση Βικτώριας Τράπαλη.