Βιβλίο

«Τα κείμενα των Φιλίππων» στο Polis

Τα θεατρικά έργα και τα κείμενα που γράφτηκαν για το Φεστιβάλ Φιλίππων την περίοδο 2009-2014 παρουσιάζονται την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016 στο Polis Art Café στις 20:00. Το βιβλίο με τίτλο «Τα κείμενα των Φιλίππων» κυκλοφορούν από την ΚΑΠΑ Εκδοτική

 

στη Σειρά «Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο».  Έλληνες συγγραφείς, παλιότεροι αλλά και νέοι, Καβαλιώτες και μη, γράφουν «κατά παραγγελία» του Φεστιβάλ Φιλίππων έργα και κείμενα εμπνευσμένα από τις εκάστοτε «θεματικές». Ο Βασίλης Βασιλικός, η Λούλα Αναγνωστάκη, ο Αντώνης και ο Κωνσταντίνος Κούφαλης, ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης, ο Μισέλ Φάις, ο Σάκης Σερέφας, ο Κοσμάς Χαρπαντίδης, ο Διαμαντής Αξιώτης, ο Κώστας Ακρίβος, η Γλυκερία Μπασδέκη, ο Γιώργος Χρονάς, ο Ευριπίδης Γαραντούδης και ο Νικόλαος Ε. Καραγιαννακίδης αφήνουν τη δική τους «παρακαταθήκη» στο Φεστιβάλ Φιλίππων και μέσα από τον Λόγο τους «γράφουν» μια παράλληλη «ιστορία» ενός από τους σημαντικότερους θεσμούς πολιτισμού της Ελλάδας.

Για το βιβλίο «Τα κείμενα των Φιλίππων» θα μιλήσει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων και του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Θοδωρής Γκόνης και ο εκδότης Βασίλης Χατζηιακώβου, ενώ αποσπάσματα από τα κείμενα των Φιλίππων θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Λυδία Φωτοπούλου και Δημήτρης Πιατάς. Στην εκδήλωση θα παραβρίσκονται συντελεστές της έκδοσης. Είσοδος ελεύθερη.

Αναλυτικά, το βιβλίο «Τα κείμενα των Φιλίππων» περιλαμβάνει (ανά έτος παρουσίασης):

2009
«Η πάχνη»
Αντώνη & Κωνσταντίνου Κούφαλη

2010
ΒΟΡΡΑΣ Α΄
«Πέστροφα Δουνάβεως»
Μισέλ Φάις
«Μικρό λεξικό ανωμάλων»
Αντώνη & Κωνσταντίνο Κούφαλη
ΒΟΡΡΑΣ Β΄
«Βλαβερές Αναγνώσεις»
Θεόδωρου Γρηγοριάδη
«Τι λες κι εσύ, Μπάμπη»;
Σάκη Σερέφα
«Ο Γιώργος ως Άμλετ»
Λούλας Αναγνωστάκη
«Ο Γιώργος Χειμωνάς περιηγείται στο όρος Σύμβολο»
Κοσμά Χαρπαντίδη
«Βασιληάς της Ασίας»
Διαμαντή Αξιώτη
«Θάλαμος-Θεατρικό αναλόγιο για τον Γιώργο Χειμωνά»
Ευριπίδη Γαραντούδη

2011
«Η Θάσος του Παπαδιαμάντη & Ο Αμερικάνος»
Βασίλη Βασιλικού

2012
«Από τις επαναστατικές προπόσεις στις εξεγέρσεις της καρδιάς»
Κοσμά Χαρπαντίδη

2013
«Ο γηραιός πατήρ μου»
Κώστα Ακρίβου
«Ο Κ.Π. Καβάφης στο Ξενοδοχείο Βαλκάνια»
Γιώργου Χρονά

2014
«Donna Abbandonata ή πολύ με στεναχωρήσατε κύριε Γιώργο μου»
Γλυκερίας Μπασδέκη
«Ζήσαμε δύσκολα, αλλά… όρθιοι»
Νικόλαου Ε. Καραγιαννακίδη

Η έκδοση
Το βιβλίο «Τα κείμενα των Φιλίππων-Θεατρικά έργα και κείμενα που γράφτηκαν για το Φεστιβάλ Φιλίππων και παρουσιάστηκαν την περίοδο 2009-2014» κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από την ΚΑΠΑ Εκδοτική σε γλωσσική και υφολογική επιμέλεια Νίκου Μαθιουδάκη, επιμέλεια Μαργαρίτας Α. Κωτσίνη και Βάλιας Λειβαδίτου και διορθώσεις Μαργαρίτας Α. Κωτσίνη. Την έκδοση προλογίζουν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων και του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Θοδωρής Γκόνης και ο αρθρογράφος Μπάμπης Γαμβρέλης. Σχήμα: 17 Χ 21 εκ., Σελίδες: 368.