Βιβλίο

Σε Ισπανό ελληνιστή το βραβείο Διδώ Σωτηρίου

Στον Ισπανό ελληνιστή, τον καθηγητή Πέδρο Μπάδενας δε λα Πένια, απονέμεται το βραβείο Διδώ Σωτηρίου.  Η απονομή θα γίνει από την Εταιρεία Συγγραφέων, στις 10 Οκτωβρίου, σε εκδήλωση στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.

Στην ίδια εκδήλωση, με αφορμή τα δέκα χρόνια από τον θάνατό της συγγραφέα, θα μιλήσουν η Άλκη Ζέη, ο Νίκος Μπελογιάννης και η Νένα Κοκκινάκη.  Για τον Πέδρο Μπάδενας δε λα Πένια θα μιλήσουν οι συγγραφείς Νίνα Αγγελίδου και Φίλιππος Δρακονταειδής, ενώ την εκδήλωση θα προλογίσει ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, Δημήτρης Καλοκύρης. Το έπαθλο που συνοδεύει τη βράβευση έχει φιλοτεχνηθεί από τον γλύπτη Θόδωρο.

Ο Πέδρο Μπάδενας δε λα Πένια, ειδικός σε θέματα Βυζαντινού και μεταβυζαντινού πολιτισμού, είναι ο συγγραφέας ενός έργου αναφοράς για τη μετάφραση από τα ελληνικά στα ισπανικά ενώ το 1994 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης της Ισπανίας για την μεταφορά του μεσαιωνικού μυθιστορήματος Βαρλαάμ και Ιωάσαφ.

Γνωστός στη χώρα μας και από την επιτυχημένη θητεία του ως διευθυντής του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα, αλλά και ως μορφωτικός ακόλουθος της Ισπανίας στην Ελλάδα, ο Πέδρο Μπάδενας έχει μεταφράσει στα ισπανικά τα Άπαντα των Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη Ρίτσου κ.ά., αλλά και κλασικούς όπως Αισχύλο, Πίνδαρο, Αίσωπο και Μένανδρο.

Το βραβείο Διδώ Σωτηρίου έχει απονεμηθεί τα τελευταία χρόνια στους Μαρκ Μαζάουερ,  Τζίνα Πολίτη, Εμμανουήλ Κριαρά, Δημήτρη Ραυτόπουλο, Edmund Keeley, Σόνια Ιλίνσκαγια και Μάριο Βίττι.