Βιβλίο

Λαρς Κεπλερ: Η μάρτυρας της φωτιάς

Ένα νεαρό κορίτσι βρίσκεται δολοφονηµένο στο αποµονωτήριο ενός κέντρου για προβληµατικούς εφήβους. Το κρανίο του είναι σπασµένο και έχει τα χέρια πάνω στο πρόσωπό του, σαν να έπαιζε κρυφτό µε τον δολοφόνο.

Σ’ ένα βοηθητικό οίκηµα, βρίσκεται νεκρή η νοσοκόµα της βραδινής βάρδιας. Έχει δολοφονηθεί µε σφυρί. Παρόλο που σε βάρος του εκκρεµεί µια εσωτερική έρευνα, ο επιθεωρητής Γιούνα Λίννα παίρνει εντολή να παρακολουθήσει τις έρευνες ως απλός παρατηρητής. Γρήγορα ανακαλύπτει πως µια από τις τροφίµους του κέντρου, η Βίκυ Μπέννετ, έχει εξαφανιστεί. Στο δωµάτιό της βρίσκει µια µατωµένη κουβέρτα κι ένα σφυρί λερωµένο µε αίµα.

Λίγο αργότερα, γίνεται γνωστή η κλοπή ενός αυτοκινήτου όπου βρισκόταν ένα τετράχρονο αγόρι. Όλα δείχνουν πως υπεύθυνη για την απαγωγή είναι η Βίκυ. Αρχίζει έτσι για τον Γιούνα Λίννα µια µάχη µε τον χρόνο. Τι είναι ικανή να κάνει η Βίκυ Μπέννετ; Και ποια είναι αυτή η γυναίκα που επιµένει να τηλεφωνεί στην αστυνοµία υποστηρίζοντας πως είναι µέντιουµ και βλέπει το φάντασµα του νεκρού κοριτσιού; Μετά τον Υπνωτιστή και το Συµβόλαιο του Παγκανίνι, η Μάρτυρας της φωτιάς έµεινε επίσης για πολλούς µήνες στην κορυφή των µπεστ σέλερ στη Σουηδία και µεταφράζεται σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Όπως έγραψε η εφηµερίδα Dagens Nyheter, «ξεκινάς να διαβάζεις αυτό το θρίλερ στο µετρό γυρίζοντας στο σπίτι σου, συνεχίζεις το διάβασµα όση ώρα τρως το βραδινό σου και δε σταµατάς παρά τις πρώτες πρωινές ώρες».

ΛΑΡΣ ΚΕΠΛΕΡ είναι το λογοτεχνικό ψευδώνυµο των Αλεξάντρα Κοέλο Αντορίλ και Αλεξάντερ Αντορίλ, Σουηδών συγγραφέων και συζύγων. Η κοινή τους αγάπη για τη νουάρ λογοτεχνία και τον κινηµατογράφο γέννησε το χειρόγραφο του Υπνωτιστή, που υπέβαλαν ανωνύµως στον εκδότη του Στιγκ Λάρσον στη Σουηδία. Το βιβλίο έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από την πρώτη στιγµή, µεταφράστηκε σε περισσότερες από 35 γλώσσες και µεταφέρθηκε το 2013 στον κινηµατογράφο από τον Λάσε Χάλστροµ.

Ακολούθησαν τα βιβλία Το συµβόλαιο του Παγκανίνι (Εκδ. Πατάκη, 2013) και Η µάρτυρας της φωτιάς (Εκδ. Πατάκη, 2014), στα οποία πρωταγωνιστεί ο επιθεωρητής Γιούνα Λίννα.