Βιβλίο

«Είναι ένα επικίνδυνο μυθιστόρημα»

“Ελπίζω το διεθνές ενδιαφέρον να στραφεί στους συγγραφείς της Καραϊβικής” , δήλωσε μετά την βράβευσή του με το βραβείο Μπούκερ ο Τζαμαϊκανός Μάρλον Τζέιμς.

Το “ A Brief History of Seven Killings”, έχει ως θέμα την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Μπομπ Μάρλει πριν σαράντα χρόνια.
“Για μια μείξη ταινιών του Ταραντίνο και έργων του Φώκνερ”, έκαναν λόγο μέλη της επιτροπής του βραβείου, ενώ ο συγγραφέας υποστήριξε πως επηρεάστηκε από τον Τσαρλς Ντίκενς.
Το βιβλίο ήταν το τρίτο μυθιστόρημα του Τζέιμς που το χαρακτήρισε “ένα επικίνδυνο μυθιστόρημα, τόσο ως προς τη μορφή όσο και ως προς το περιεχόμενο”.
Ο συγγραφέας δεν δίστασε να αποκαλύψει ότι είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει το γράψιμο μετά την απόρριψη ενός εκ των βιβλίων του για 70 συνεχόμενες φορές, προτού τελικά εκδοθεί, προσθέτοντας : “«Δεν είμαι ένας συγγραφέας που είναι εύκολο να αρέσει».
Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 στερλινών και απονέμεται από το 1969 στο καλύτερο πρωτότυπο μυθιστόρημα γραμμένο στην αγγλική γλώσσα.