Βιβλίο

Οι ψαράδες. Το μυθιστόρημα που έγινε κίνημα

Καλύτερη αρχή στη συγγραφική καριέρα του Νιγηριανού λογοτέχνη Chigozie Obioma δεν θα μπορούσε να γίνει, αφού το βιβλίο του «Οι ψαράδες» είναι φαβορί στις περισσότερες λίστες σημαντικών βραβείων

και μεταφράζεται ήδη σε εννέα γλώσσες, ενώ έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές.

Στις 13 Οκτωβρίου θα μάθουμε εάν ο Obioma είναι ο μεγάλος νικητής του Man Booker, ενώ στις 22 Οκτωβρίου το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση της Ιωάννας Ηλιάδη.

Πρόκειται για ένα βιβλίο, που όπως λέει ο ίδιος ο συγγραφέας η ιδέα του γεννήθηκε στην Κύπρο. «Το 2009, ζώντας στην Κύπρο, και Oi_psarades_140x205_03νιώθοντας βαθιά νοσταλγία για το σπίτι μου, άρχισα να συλλογίζομαι κάτι που μου είχε πει ο πατέρας μου λίγο καιρό πριν, σχετικά με τη χαρά που του έδινε ο ολοένα και στενότερος δεσμός μεταξύ των δύο μεγαλύτερων αδερφών μου, οι οποίοι, μεγαλώνοντας, είχαν διατηρήσει μια ισχυρή αντιπαλότητα που ενίοτε κατέληγε σε βίαιους καβγάδες. Καθώς άρχισα να συλλογίζομαι ποιο ήταν το χειρότερο που θα μπορούσε να είχε συμβεί την περίοδο εκείνη, στο μυαλό μου σχηματίστηκε η οικογένεια Άγκβου. Κατόπιν έπλασα τον Αμπούλου ως τον καταλύτη της σύγκρουσης μεταξύ των δύο αδερφών.» (Πηγή: Εκδόσεις Μεταίχμιο, ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΣΤΟ BLOG ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ AMANDA CURTIN
[http://amandacurtin.com/2015/02/23/2-2-and-2-chigozie-obioma-talks-about-the-fishermen/#comments])
Για την παραμονή του στην Κύπρο και την επιρροή που άσκησε ο τόπος πάνω του ο Chigozie Obioma αναφέρει: «Η Κύπρος, ο πιο αιώνιος απ’ όλους τους θνητούς τόπους, το οργιαστικό αυτό νησί όπου γεννήθηκε η Αφροδίτη, αναδυόμενη από τον αφρό της θάλασσας της Μεσογείου. Μιας θάλασσας που, μετριοπαθώς μιλώντας, είναι αδιανόητα όμορφη. Εξωτικά γαλάζια, εξόχως ζεστή: ένα θραύσμα από την αδιάσπαστη ομορφιά της γης. Στο νησί αυτό βρήκα τον εαυτό μου το 2007, μακριά, τόσο μακριά από την πατρίδα∙ εκεί συνέλαβα πρώτη φορά το όραμα των Ψαράδων που αφηγήθηκα πρωτύτερα». (Πηγή: Εκδόσεις Μεταίχμιο, ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΣΤΟ BLOG ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ AMANDA CURTIN
[http://amandacurtin.com/2015/02/23/2-2-and-2-chigozie-obioma-talks-about-the-fishermen/#comments])

Το βιβλίο
Σε μια μικρή πόλη της δυτικής Νιγηρίας τέσσερα νεαρά αδέλφια –ο μικρότερος είναι εννιά και ο μεγαλύτερος δεκαπέντε– εκμεταλλεύονται την απουσία του πατέρα τους από το σπίτι για να πάνε για ψάρεμα στο απαγορευμένο κοντινό ποτάμι. Εκεί θα συναντήσουν έναν επικίνδυνο τρελό που θα προφητεύσει ότι ο μεγαλύτερος αδελφός θα δολοφονηθεί από ένα από τα αδέλφια του. Αυτή η προφητεία θα σταθεί η αφορμή να διαλυθεί ο ισχυρός δεσμός τους και η αφετηρία μιας αλυσίδας τραγικών γεγονότων σχεδόν μυθικών διαστάσεων.

Μια ιστορία αγάπης, μίσους και εκδίκησης που διαδραματίζεται με φόντο τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στη Νιγηρία της δεκαετίας του ’90. Μια συγκλονιστική αφήγηση με τη φωνή του μικρότερου αδελφού, του Μπέντζαμιν, και εξαιρετική χρήση της γλώσσας. Αναφορές στην αφρικάνικη φύση, στους μύθους και τις δοξασίες της Νιγηρίας, καταγραφή της καθημερινότητας με κύριο άξονα τη σύγκρουση μεταξύ παραδοσιακού και δυτικού τρόπου ζωής, σε ένα έξοχο πρώτο βιβλίο ενός λογοτέχνη που αξιοποιεί με μοντέρνο τρόπο την αφρικάνικη αφηγηματική παράδοση και φαίνεται να έχει μακρά καριέρα μπροστά του.

Το βιβλίο μεταφράζεται ήδη στα ολλανδικά, γαλλικά, γερμανικά (ήδη κυκλοφόρησε), ιταλικά, κορεάτικα, πορτογαλικά, ισπανικά, σουηδικά.

«Το μυθιστόρημα Οι ψαράδες ξεκίνησε ως φόρος τιμής στα αδέρφια μου και ως κάλεσμα αφύπνισης προς ένα έθνος που φθίνει — τη Νιγηρία. Έπειτα εξελίχθηκε σε κάτι πολύ μεγαλύτερο: έγινε αναγκαίο», αναφέρει ο συγγραφέας Chigozie Obioma.

Διακρίσεις

Το βιβλίο συμπεριλήφθηκε μεταξύ άλλων
• Στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Man Booker
• Στη βραχεία λίστα για τα Βραβεία FT/Oppenheimer
• Στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα του Center For Fiction
• Στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα του Φεστιβάλ του Εδιμβούργου
• Στη μεγάλη λίστα για το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα της Guardian

Καθώς επίσης και στις λίστες Best of:
• New York Times (επιλογές των συντακτών)
• American Library Association: Τα πέντε καλύτερα ντεμπούτα της άνοιξης
• Financial Times: τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς

Ο συγγραφέας

Ο Chigozie Obioma γεννήθηκε το 1986 στο Άκουρε της Νιγηρίας. Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά όπως τα Virginia Quarterly Review και New Madrid. Το φθινόπωρο του 2012 έλαβε υποτροφία για την παραμονή του στον «καλλιτεχνικό ξενώνα» Ledig House, στη Νέα Υόρκη. Έχει ζήσει στη Νιγηρία, την Κύπρο και την Τουρκία και αυτή την περίοδο διαμένει στις ΗΠΑ όπου ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στη δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Οι ψαράδες είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.
Το δοκίμιό του με τίτλο Audacity of Prose [Η τόλμη της πρόζας] έγινε viral και μεταφράστηκε ήδη στα ιταλικά.