Βιβλίο

Η δόξα της κοπανιστής

Γευστικός θησαυρός και λιχουδιά με παράδοση και μέλλον, που γεννήθηκε από την ανάγκη πάνω σε έναν αρμυρό βράχο καταμεσής στο πέλαγος, μεγάλωσε γενιές και εκτιμήθηκε πολύ από τους νέους μάγειρες, η περίφημη κοπανιστή της Μυκόνου, είναι ένα τυρί δυναμίτης, με χαρακτήρα και προσωπικότητα.

Εκλεκτή γεύση που τσούζει τη γλώσσα και δεν ξεχνιέται εύκολα, το ξεχωριστό αυτό έδεσμα, έχει την τιμητική του στο βιβλίο «Η κοπανιστή-το χθες, το αύριο και 43 συνταγές» του Δημήτρη Ρουσουνέλου. Μυκονιάτης που αγαπά τον τόπο του, γνωρίζει τα προϊόντα και την κουζίνα του, ο Ρουσουνέλος, λάτρης του ωραίου, μάγειρας και καλοφαγάς, μας χαρίζει το τρίτο του βιβλίο μετά τα «Μυκονιάτικη Μαγειρική – Ψηφίδες Πολιτισμού» και «Τα χοιροσφάγια στη Μύκονο – Γεύσεις θυσίας» ( και τα δυο εκδόσεις Ίνδικτος).
Ο ίδιος γράφει για την «κοπανιστή» του: «Η έκδοση ενός νέου βιβλίου, λένε, είναι μια περιπέτεια. Μια γλυκιά περιπέτεια που θυμίζει την εμπειρία ενός ταξιδιού. Ένα τέτοιο ταξίδι ξεκίνησε πέρυσι τέτοιο καιρό σαν μέρος μιας διαδρομής που έχει σημείο εκκίνησης την παιδική μου ηλικία. Σ’ αυτό το τελευταίο μπάρκο, πήρα μαζί μου για εφόδια: αναμνήσεις, μυρωδιές, γεύσεις, σημειώσεις… Πήρα μαζί μου τις χιλιάδες των συμπολιτών μου της Μυκόνου και των Κυκλάδων που ζύμωσαν επί αιώνες έναν γευστικό θησαυρό που ενώ είχε την αναγνώριση δεν είχε ως τώρα τύχει της ανάλογης προσοχής και τεκμηρίωσης. Ξεκίνησα για κάποια ολιγοσέλιδη παρουσίαση και προέκυψε μια σχετικά ευρεία ερευνητική αναφορά. Φίλοι που αγαπούν τη μαγειρική, επαγγελματίες μάγειρες και δημοσιογράφοι, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά κι έτσι το βιβλίο εμπλουτίστηκε με 43 συνταγές. Αυτή ήταν μια μεγάλη στιγμή για την κοπανιστή και ίσως εδώ πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα γιατί ένα τέτοιο ιδιαίτερο τυρί δεν είχε ως τώρα την ευκαιρία να περάσει στον καταναλωτή με άλλο τρόπο πέρα από τον κλασσικό πάνω σε μια μπουκιά ψωμί ή παξιμάδι με λίγο λάδι, ντομάτα και ρίγανη. Για μεζεδάκι μια αναφορά στα περιεχόμενα με τις συνταγές του βιβλίου και τους μάγειρες που τις επιμελήθηκαν: Μόστρα µε κοπανιστή Μυκόνου Παραδοσιακή συνταγή Κοπανιστή µε γλίνα Παραδοσιακή συνταγή Η καφέ-µάνα της κοπανιστής Αντωνία Ζάρπα Αυγά µάτια µε κρίταµο και κοπανιστή ∆ηµήτρης Ρουσουνέλος Σάντουϊτς µε κοπανιστή και γλυκό κουταλιού ελιά Γεωργία Καλαντζή Κολατσιό µε νεκταρίνια, παξιµαδάκια λαδιού και κοπανιστή Μυκόνου Φρατζέσκα Χανιώτη Ψωµί γεµιστό µε κοπανιστή, ντοµάτα και κάπαρη ∆ήµητρα Βουλγαράκη Πικάντικα κριτσίνια µε κοπανιστή Μυκόνου Ατζελίνα Καλογεροπούλου Αλµυροί λουκουµάδες µε κρέµα κοπανιστής και σύκα Νικόλας Αντωνόπουλος Κοπανιστοπιτάκια Ειρήνη Ζουγανέλη Κυκλαδίτικη τυροκουλούρα Γιάννης Γαβαλάς Μπουρεκάκια µελιτζάνας µε κοπανιστή Γιώργος Ριζόπουλος Λυχναράκια κοπανιστής Ειρήνη Ζουγανέλη Αλµυρή τάρτα µε κοπανιστή, τυροβολιά και λούζα Ben Provis & Μάνος Κωνσταντάρας Μανιτάρια γεµιστά µε τα καλούδια της Μυκόνου Χρήστος Αθανασιάδης Τάρτα µε πράσο και κοπανιστή Μυκόνου Χριστόφορος Πέσκιας Κολοκυθοκεφτέδες µε ντιπ κοπανιστής Ιωσήφ Μανουσέλης Αβοκάντο µε κοπανιστή Γιώργος Ριζόπουλος Μόστρα µε ντοµατίνια, µους κοπανιστής και καρπούζι Ιάκωβος Κουσαθανάς Πανακότα κοπανιστής µε φρέσκα σύκα και προσούτο Παύλος Γρίβας Cheese cake µε κοπανιστή Μυκόνου και ντοµάτα Νικόλας Αντωνόπουλος Λαδοπαξίµαδα Κυθήρων µε κοπανιστή Μυκόνου, ντοµάτα και καπνιστά µύδια Χριστόφορος Πέσκιας Τερίνα κοπανιστής µε καλοκαιρινή σαλάτα Αθηναγόρας Κωστάκος Τερίνα κοπανιστής µε καρύδια και σταφίδες Νανά ∆αρειώτη Σπαγγέτι µε κοπανιστή και µάραθο Βαγγέλης Πελέκης Πένες µε κοπανιστή και ντοµατίνια Βαγγέλης Πελέκης Κοτόπουλο µε σος κοπανιστής Ανδρέας Καρακάνης Ορτύκι καπνιστό γεµιστό µε κοπανιστή Παναγιώτης Μενάρδος Παραδοσιακό ουαλικό βραστό (Welsh Cawl) µε κοπανιστή Εύα Μονοχάρη Φιλέτα µπαρµπουνιού µε λουβιά και σάλτσα κοπανιστής Αλέξης Νάζος Κοπανιστή σε φύλλο ρυζιού µε αυγό και µυρωδικά Γιώργος Βενιέρης Ποικιλία µάκι σούσι µε κρέµα κοπανιστής Ben Provis Σύκα γεµιστά µε κοπανιστή Μυκόνου Ανδρέας Καρακάνης Αχλάδια γεµιστά Μιχάλης Αποστόλου Τάρτα µε σύκα και κοπανιστή Νένα Ισµυρνόγλου Παγωτό κοπανιστή µε καραµελωµένα φρούτα Νίκος Κουκιάσας Λιγκουινάδα µε σύκα, κάρυ και κοπανιστή ∆ηµήτρης Αντωνόπουλος Αβοκάντο ψητά µε αυγά µάτια και κοπανιστή Γιάννης Κοροβέσης Γλυκοπατάτα µε βούτυρο κοπανιστής και λούζα Γιάννης Βάσιλας Πατατοσαλάτα µε κοπανιστή, µπέικον και καραµελωµένα κρεµµύδια Κική Τριανταφύλλη Σφουγγάτα µε τυροβολιά και κοπανιστή σε µαρµελάδα λεµόνι Γιάννης Γαβαλάς Κροκέτες κοπανιστής – Δημήτρης Γιγίνης, Δημήτρης Παντελεάκης

Η Κοπανιστή το χθες, το αύριο και 43 συνταγές Εκδόσεις Scala Gallery, Ιούλιος 2015 σελίδες 184 παραγγελίες : Scala Gallery 6944393323 και στο [email protected]

Μ. Ζ