Βιβλίο

«για την Επανεκκίνηση της Δημοκρατίας». Το νέο βιβλίο του Μανουέλ Αριάγκα.

«Μια τολμηρή πρόκληση στο στάτους κβο, που δείχνει, με μερικά πολύ καλά παραδείγματα, πώς μπορεί να λειτουργήσει η δημοκρατία» χαρακτηρίζει η Katharine Quarmby, δημοσιογράφος του The Economist και του BBC Newsnight,

το νέο βιβλίο του Πορτογάλου ερευνητή, Μανουέλ Αριάγκα που φέρει τον τίτλο «για την Επανεκκίνηση της Δημοκρατίας». Τονίζει επίσης ότι πρόκειται για «ένα συνοπτικό και ευκολοδιάβαστο βιβλίο που χτίζει μια πειστική υπόθεση για την επανεφεύρεση της πολιτικής».

Το «για την Επανεκκίνηση της Δημοκρατίας» κυκλοφόρησε μόλις από τις Εκδόσεις Αιώρα και ανάμεσα σε μανιφέστο και δοκίμιο πολιτικής επιστήμης συνδυάζει τη θεωρία με την πρακτική εφαρμογή της.

Πρόκειται για ένα βιβλίο εξαιρετικά επίκαιρο το οποίο εξηγεί με τρόπο σαφή, άμεσο και ευσύνοπτο, γιατί το πολιτικό σύστημα της σύγχρονης αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας είναι ανεπαρκές και για ποιους λόγους οι πολιτικοί δεν θα καταφέρουν ποτέ να μας εκπροσωπήσουν. Διερευνά τις αιτίες της διαφθοράς και του λαϊκισμού, αλλά και τη διαρκή αποτυχία του πολιτικού συστήματος να υπερασπιστεί και να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον. Προτείνει λύσεις στο σημερινό αδιέξοδο της δημοκρατίας, δίνοντας παραδείγματα από τη διεθνή πραγματικότητα και στοχεύοντας σε αποτελεσματική αντιπροσώπευση. Ο Μανουέλ Αριάγκα θέτει ως βασική προϋπόθεση για την όποια αλλαγή, οι πολίτες να έχουν έγκυρη ενημέρωση, ώστε να μπορούν να ελέγχουν αποτελεσματικά τους εκπροσώπους τους.

Συγκεκριμένα:
Προτείνει τη διαβούλευση των πολιτών, εμπνευσμένη από το αρχαιοελληνικό Κληρωτήριο. θίγει ζητήματα όπως η δικαιότερη εκλογική διαδικασία, ο τρόπος χρηματοδότησης των κομμάτων και ο έλεγχος των πολιτικών, απαντώντας με λύσεις.
Αναφέρεται στη διάκριση βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων συμφερόντων της κοινωνίας, στις ιδεολογίες και το χάσμα τους με την πραγματικότητα, στο επιτυχημένο παράδειγμα της Ισλανδίας, στο πώς μπορεί να ισορροπήσει η οικονομία και οι διεθνείς κεφαλαιαγορές με την άσκηση της πολιτικής ελευθερίας.

Ο Μανουέλ Αριάγκα ξεκίνησε με σπουδές στα Οικονομικά (Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας), συνέχισε με διδακτορικό στα διαχειριστικά και πληροφοριακά συστήματα (Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης) και διδάσκει στο Κέμπριτζ, όπου για πολλά χρόνια έχει οργανώσει και συμμετέχει σε έρευνες σχετικές με τους τρόπους που οι οργανισμοί και τα άτομα μπορούν να γίνουν αποτελεσματικότεροι στη λήψη αποφάσεων.