Βιβλίο

Αντίο Ζούκερμαν

Από τους δημοφιλέστερους και πολυβραβευμένους Αμερικανούς συγγραφείς, ο εβραικής καταγωγής, Φίλιπ Ροθ, ξεχωριστός για την υψηλής νοημοσύνης γραφή του, πέθανε σε ηλικία 85 ετών. Σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στους  New York Times κι αναφερόμενος στην ηλικία του είχε πει: «Είναι σα να παίζεις ένα παιχνίδι με υψηλό ρίσκο, μέρα με τη μέρα, ενάντια στις πιθανότητες. Συνεχίζω να κερδίζω, γνωρίζοντας ωστόσο ότι μπορεί να χάσω ανά πάσα στιγμή».

Τον χαρακτήρισαν τον σημαντικότερο εν ζωή συγγραφέα του μεγάλου αμερικανικού μυθιστορήματος. Το πρώτο βιβλίο του “Goodbye, Columbus” (Αντίο Κολόμπους), ήταν μια συλλογή διηγημάτων με την οποία κέρδισε το Εθνικό Λογοτεχνικό Βραβείο των ΗΠΑ το 1960. Μεγάλη εμπορική επιτυχία γνώρισε με το τρίτο του μυθιστόρημα “Portnoy’s Complaint” (Το σύνδρομο Πόρτνοϊ) το 1969.  Το 1979 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο όπου αφηγητής είναι ο Νέιθαν Ζούκερμαν με τίτλο “The Ghost Writer”. Ακολούθησαν αρκετά άλλα όπου ο Ζούκερμαν είναι αφηγητής ή παίρνει μέρος στην πλοκή, με πιο πρόσφατο το “Exit Ghost” (Φεύγει το φάντασμα) του 2007. Το 1997 κέρδισε για δεύτερη φορά το Εθνικό Λογοτεχνικό Βραβείο με το βιβλίο “Sabbath’s Theater” (Το θέατρο του Σάμπαθ) και το 1998 βραβεύτηκε με Πούλιτζερ για το “American Pastoral” (Αμερικανικό ειδύλλιο). Το 2011 του απονεμήθηκε για την συνολική προσφορά του στη λογοτεχνία το Διεθνές βραβείο Μπούκερ.

Πολλά από τα βιβλία του διαθέτουν αυτοβιογραφικά στοιχεία: εκτός του Ζούκερμαν που θεωρείται alter ego του , ο χαρακτήρας Ντέιβιντ Κέπες  έχει αρκετές ομοιότητες με τον ίδιο, ενώ σε κάποια βιβλία του έχει χρησιμοποιήσει χαρακτήρες ακόμα και με το όνομα Φίλιπ Ροθ.

Οι μεταφραστές, οι κριτικοί λογοτεχνίας, οι εκδότες αλλά και οι αναγνώστες του ανά τον κόσμο, δεν αρνούνται ωστόσο ότι ο Φίλιπ Ροθ,  δεν κάνει στο έργο του τίποτα άλλο από το να παρακολουθεί τον εαυτό του. Στις ενστάσεις που εγείρονται, ο συγγραφέας που αναδιαμόρφωσε την ιδέα της μυθοπλασίας, μοιάζει να απαντά μέσα από την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Τα γεγονότα», που κυκλοφόρησε σε μετάφραση Κατερίνας Σχινά από τις εκδόσεις «Πόλις». Ένα έργο που αποκαλύπτει την αλληλεπίδραση ζωής και τέχνης και όπου ο Ροθ αφηγείται πέντε επεισόδια από την ζωή του.

Μ. Ζ