Βιβλίο Φεστιβάλ

Φεστιβάλ της άμμου, το νοτιότερο και πιο αυτοσχέδιο της Ευρώπης

“Η ιδέα ήταν να φτιάξουμε μια παρέα ποιητών και συγγραφέων που θα έρθουν στη Γαύδο και θα διαβάσουν στην άμμο τα κείμενά τους. Έτσι φτιάξαμε το πρώτο φεστιβάλ που ξεπέρασε πολυ τις προσδοκίες μας. Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα με ωραία κείμενα, νυχτερινές μουσικές και αφηγήσεις, και μια έκδοση που δημιουργήθηκε φιλοδοξώντας να μεταφέρει όλα αυτά που ζήσαμε εκεί. Πάνω απ’ όλα όμως δημιουργήθηκε μια μεγάλη παρέα”, αφηγούνται στο artplay.gr οι συντελεστές του λογοτεχνικού ηλεκτρονικού περιοδικού eyelands.gr  και των εκδόσεων Παράξενες Μέρες από το Ρέθυμνο, που εμπνεύστηκαν και πραγματοποίησαν το Φεστιβάλ της Άμμου στην Γαύδο, το οποίο και επαναλαμβάνεται φέτος για δεύτερη χρονιά στο Σαρακήνικο, το τριήμερο 22,23,24 Ιουλίου.

Στο σημείωμά τους αναφέρουν: “Επιστρέφουμε τώρα στο νησί, στην παραλία του Σαρακήνικου αυτή τη φορά, για το δεύτερο φεστιβάλ της Άμμου με περισσότερες συμμετοχές, περισσότερα κείμενα, περισσότερη μουσική αλλά και αφήγηση παραμυθιών και εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας και μια υπέροχη θεατρική παράσταση.
Θέλουμε να σημειώσουμε ότι το φεστιβάλ της Άμμου δεν έχει ούτε θέλει να αποκτήσει την παραμικρή οικονομική ενίσχυση από οπουδήποτε.
Φτιάχνουμε κάτι που θέλουμε να έχει την ομορφιά του αυθόρμητου και την απόλυτη ελευθερία στην έκφρασή του.
Η δημιουργία του φεστιβάλ επαφίεται στην αλληλεγγύη,  την συντροφικότητα, τον αλληλοσεβασμό αλλά και τον αυθορμητισμό όσων συμμετέχουν.
Γι’ αυτό άλλωστε και ονομάσαμε το φεστιβάλ μας «το νοτιότερο και πιο αυτοσχέδιο της Ευρώπης»

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

13305007_865100236951610_3225913687096872768_o

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΑΜΜΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ

17:00  Συνάντηση γνωριμίας των συγγραφέων στο Σπίτι των Εξόριστων

19:00 Βραδιά ποίησης – Ανάγνωση ποιημάτων στην άμμο

21:00  Μουσική με τον Κωστή Γκολέμη, τον Τάσο Μπενέα και τον Strange C

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ

18:00 Εκδόσεις Παράξενες Μέρες: Τρεις συγγραφείς παρουσιάζουν τα βιβλία τους και συζητούν με το κοινό, στο Σπίτι των Εξόριστων

Τα βιβλία: «Εκεί που δεν το περιμένεις» του Αντώνη Τσιρικούδη,

«Ο Τσονγκλασέ απ’ το πρωί ψάχνει μαλλιά» της Σοφίας Καλογερίδου και «Παιδικά Νουάρ» της Αντριάνας Μίνου

20:00 Βραδιά διηγήματος- Ανάγνωση διηγημάτων στην άμμο – με την μουσική του Κωστή Γκολέμη

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ

19:00 Συνάντηση και ανοιχτή συζήτηση στην άμμο για το φεστιβάλ

Βραδιά αφήγησης – Αφήγηση παραμυθιού από τον ποιητή Νίκο Παλιεράκη.

21:00  Θεατρική παράσταση Η ωραία Αθοκουτάλα, από την ομάδα παραστατικών τεχνών Προ-ταση, θεατράκι Σαρακήνικου – Είσοδος ελεύθερη με προαιρετική συνεισφορά

23:00 Αποχαιρετιστήριο πάρτυ στην άμμο

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Έκθεση digital art Δημήτρη Τούλιου, στο Σπίτι των Εξόριστων

Ανοιχτά όλη την ημέρα, είσοδος ελεύθερη

Έκθεση φωτογραφίας με θέμα τη θάλασσα από την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Κρήτης – στο Σπίτι των Εξόριστων

Ανοιχτά όλη την ημέρα, είσοδος ελεύθερη

 

– Καλή αντάμωση το τριήμερο 22, 23, 24  Ιουλίου στη Γαύδο

 

Περισσότερες πληροφορίες και συνεχής ενημέρωση από τη σελίδα:

Φεστιβάλ της Άμμου: https://sandfestival.wordpress.com/

 

Εκτός από τις αναγνώσεις ποιημάτων και διηγημάτων, τις μουσικές βραδιές και τη βραδιά αφήγησης στην άμμο της Γαύδου, το «Σπίτι των Εξόριστων» στο Σαρακήνικο, δέχτηκε ευγενικά να φιλοξενήσει τρεις εκδηλώσεις του φετινού Φεστιβάλ της Άμμου. Το Σπίτι των Εξόριστων, που έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, χτίστηκε τη δεκαετία του ’30 από πολιτικούς εξόριστους – μεταξύ των οποίων και ο Άρης Βελουχιώτης – οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Γαύδο.

Καθ’όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, θα είναι ανοιχτή με ελεύθερη είσοδο η έκθεση «Σχέδια στην Άμμο» με έργα Digital Art του Δημήτρη Τούλιου. Η έκθεση θα είναι χαριστική. Με άλλα λόγια, οταν κλείσει, το κοινό, με προτεραιότητα όσων συμμετέχουν στο φεστιβάλ θα μπορεί να αποκτήσει όποιον πίνακα του αρέσει δωρεάν. Επίσης στον ίδιο χώρο θα φιλοξενηθεί και έκθεση φωτογραφίας με θέμα τη Θάλασσα από την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Κρήτης, και πάλι καθ’ολη τη διάρκεια του φεστιβάλ και με ελεύθερη είσοδο. Τέλος, το Σάββατο 23/7 στις 18.00 θα γίνει παρουσίαση τριών βιβλίων από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες και ανοιχτή συζήτηση με τους συγγραφείς τους, οι οποίοι συμμετέχουν επίσης ενεργά στο φετινό Φεστιβάλ της Άμμου.

Λίγα λόγια για τα βιβλία που θα παρουσιαστούν:

Η συλλογή διηγημάτων «Εκεί που δεν το περιμένεις» του Αντώνη Τσιρικούδη είναι μια από τις τελευταίες κυκλοφορίες των εκδόσεων Παράξενες Μέρες. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, τα τριάντα τρία διηγήματα της συλλογής είναι προϊόν παρατήρησης του περιβάλλοντος χώρου και, κυρίως, του εαυτού μου.  Με αφορμή κάποιο περιστατικό γράφω μία ιστορία, δίνοντας τη δική μου εκδοχή, οδηγώντας το σε μία λύση που πιστεύω ότι εξυπηρετεί τη μυθοπλασία και το κάνει άξιο καταγραφής. Αυτό, βέβαια, θα το κρίνεις εσύ. Οι ήρωες είναι πρόσωπα φανταστικά. Αν διακρίνεις σε κάποιους χαρακτηριστικά δικά σου, τότε θα έχω πετύχει το στόχο μου.

Η συλλογή διηγημάτων «Ο Τσονγκλασέ απ’το πρωί ψάχνει μαλλιά» επίσης εκδόθηκε φέτος την άνοιξη από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες. Η συγγραφέας Σοφία Καλογερίδου είπε για το βιβλίο της: Το βιβλίο αυτό σχεδόν με ανάγκασε να το γράψω. Έχει αυτοβιογραφικά στοιχεία, αλλά κυρίως ανακατεύει στο μπλέντερ του νου και του χωροχρόνου μνήμες κι ιστορίες, παλιές και καινούργιες, πραγματικές και φανταστικές, των ανθρώπων δίπλα μας. Μνήμες επίμονες που ζητούν ν’ ανακατευτούν με τη μυθοπλασία, λυτρωτικές, καθαγιασμένες απ’ το χρόνο. Κάποιες από τις ιστορίες της συλλογής θέλησαν να δώσουν φωνή και λόγο σε ανθρώπους που προσπερνάμε καθημερινά, που μερικοί τους κοιτούν και τους μετρούν με μισή πλάγια ματιά, που θα μπορούσαμε να είμαστε εσείς κι εγώ.

Τα «Παιδικά Νουάρ» είναι ένα από τα πρώτα τέσσερα βιβλία που εξέδωσαν οι εκδόσεις Παράξενες Μέρες. Η εφημερίδα Ελευθεροτυπία έγραψε γι’αυτήν τη συλλογή διηγημάτων τα παρακάτω: Ιστορίες που ακουμπούν στο film noir και το ρομαντικό κινηματογραφικό έρωτα μας παρουσιάζει η Αντριάνα Μίνου στο έργο της “Παιδικά νουάρ”. Χιούμορ, λυρισμός, σουρεαλισμός, και μια υπολογιστική ψυχρότητα συνθέτουν το πολύπλευρο ύφος των ιστοριών. Βυθισμένοι στη δίνη του έρωτα, οι πρωταγωνιστές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την απόγνωση, την καχυποψία και τον τρόμο. Και ενώ βιώνουν την ταυτότητά τους μόνο στο πλαίσιο του ζεύγους, αντιλαμβάνονται πως ο πραγματικός τους αντίπαλος είναι ο ίδιος τους ο εαυτός.

Και βέβαια, φέτος παραχωρήθηκε στο Φεστιβάλ της Άμμου και το ανοιχτό θέατρο στο Σαρακήνικο, όπου θα παρουσιαστεί στα πλαίσια του Φεστιβάλ η θεατρική παράσταση «Η ωραία Αθοκουτάλα» από την ομάδα παρασταστικών τεχνών πρόΤΑΣΗ, την Κυριακή 24/7 στις 21.00.

«Αθοκουτάλα» είναι το όνομα της ηρωίδας ενός πασίγνωστου παραμυθιού στα πέρατα του κόσμου. Πρόκειται για τη Σταχτοπούτα, όνομα με την ίδια ετυμολογική εξήγηση (άθος = στάχτη)∙ ένα μάλλον κοινό παραμύθι της μεσαιωνικής Ευρώπης.

Η κρητική παραλλαγή της Σταχτοπούτας αντλεί υλικό από τα περήφανα Αστερούσια Όρη και δη τα Καπετανιανά, ιδιαίτερη πατρίδα του λαογράφου-συγγραφέα Γιώργη Γρ. Σταματάκη, ο οποίος είχε την τύχη να ακούσει το παραμύθι από τη γιαγιά του στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και να το καταγράψει διατηρώντας -στο ακέραιο- τη ντοπιολαλιά, το σκοτάδι και τα «πρεπά» μιας αλλοτινής εποχής.

Μ. Ζ