Βιβλίο

“Ελεύθερες γυναίκες” στο Polis Art Cafe

Ιστορίες γυναικών βίαιες και δραματικές, αλλά και ιστορίες αγώνων, αντίστασης και αλληλεγγύης, περιλαμβάνει το βιβλίο των Ωρίν Κρεμιέ και Ελέν Ζυλιέν «Ελεύθερες γυναίκες: η αντίσταση 14 γυναικών από όλο τον κόσμο»

που παρουσιάζεται την Τρίτη 17 Μαρτίου στο POLIS ART CAFE, Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο Στοάς Βιβλίου, στις 7.30 μ.μ

Το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Εύμαρος» σε μετάφραση Βασιλικής Τσίγκανου, αναφέρεται σε πραγματικές ιστορίες γυναικών από τα σκοτεινά μπουντρούμια του Ντράπσι στο Θιβέτ μέχρι την πρακτική της κλειτοριδεκτομής στη Γαλλία και στο Μαλί, μην ξεχνώντας την αναγνώριση των Κούρδων στην Τουρκία, τις μητέρες, αδελφές και κόρες εξαφανισμένων στη Χιλή, τους πρόσφυγες στα στρατόπεδα των Παλαιστινίων, τις δημοσιογράφους στην Τυνησία, τις δικηγόρους στο Μαλάουι. Όλες αυτές οι γυναίκες έχουν κοινό τις βιαιότητες που έχουν υποστεί και τις μάχες που έχουν δώσει για να καταγγελθούν και να τιμωρηθούν οι πράξεις βίας προκειμένου να μην υπάρξουν άλλες γυναίκες θύματα.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:  Χάρις Συμεωνίδου, τ. διευθύντρια Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, Κατερίνα Καλογερά, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Βασιλική Τσίγκανου, μεταφράστρια του βιβλίου και Πέτρος Κακολύρης, υπεύθυνος των εκδόσεων Εύμαρος. Θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ηλέκτρα Βισκαρουδάκη. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου.

«…Έχουμε ξεκινήσει έναν αγώνα για όλες αυτές τις γυναίκες», σημειώνει η Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας της Γαλλίας Ζενεβιέβ Σεβρέν. «Βρίσκονται μακριά μας, όμως είναι και δίπλα μας. Μερικές φορές είναι δύσκολο να προφέρουμε τα ονόματά τους, όμως είναι σαν εμάς. Δεν έχουν την ίδια καθημερινότητα με εμάς, τις δικές μας ανάγκες και επιθυμίες ούτε τις δικές μας ιδέες, όμως μοιράζονται μαζί μας κάτι το ουσιαστικό: το δικαίωμα για μια ανθρώπινη ζωή που πρέπει να έχει μια γυναίκα ελεύθερη και υπεύθυνη. Το ότι αγωνίζεσαι για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαίτερα των γυναικών, σημαίνει ότι πιστεύεις στην ικανότητα του ανθρώπου να απομακρύνεται από το χειρότερο για να βρει το καλύτερο. Είναι ο σκοπός των κατακτήσεων και των καθημερινών αλλά ειρηνικών μαχών, που πρέπει εμείς, εσείς, εγώ, να κερδίσουμε για αυτό που πιστεύουμε για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».