Βιβλίο

Έφυγε από τη ζωή ο Ανταίος Χρυσοστομίδης

Άνθρωπος των γραμμάτων, συγγραφέας, μεταφραστής, συνεργάτης της εφημερίδας Αυγή, που μέσα από τη στήλη του πρότεινε τα καλύτερα των βιβλίων, παρεμβαίνοντας στον χώρο των εκδόσεων και της σκέψης, ο Ανταίος Χρυσοστομίδης

έφυγε το πρωί από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα στις 12:00 από το Α Νεκροταφείο.

Ο Ανταίος Χρυσοστομίδης γεννήθηκε το 1952 στο Κάιρο και το 1969 έφυγε για σπουδές στη Ρώμη, απ’ όπου πήρε πτυχίο Αρχιτεκτονικής το 1978. Επιστρέφοντας στην Αθηνα, δούλεψε ως αρχιτέκτονας μέχρι το 1982. Την ίδια περίοδο άρχισε να μεταφράζει από την ιταλική γλώσσα, στην αρχή δοκίμια και στη συνέχεια λογοτεχνικά έργα.

Το 1983 αρχίζει να εργάζεται ως δημοσιογράφος στο περιοδικό «Ένα». Στη συνέχεια εργάστηκε ως διευθυντής σε διάφορα περιοδικά μαζικής κυκλοφορίας. Η δημοσιογραφική του ενασχόληση συνεχίστηκε μέχρι σήμερα στην εφημερίδα «Αυγή», στην οποία υπέγραφε κάθε Κυριακή μια ολόκληρη σελίδα με τον τίτλο «Περιδιαβάζοντας».

Από το 1998 εργάστηκε ως διευθυντής του τμήματος Ξένης Λογοτεχνίας στις εκδόσεις «Καστανιώτη», ενώ το 1999 δημοσίευσε μαζί με τον Αντόνιο Ταμπούκι το βιβλίο «Ένα πουκάμισο γεμάτο λεκέδες» (‘Αγρα). Από το 2000 δίδασκε πρακτική μετάφρασης σε μεταπτυχιακά τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και στο ΕΚΕΜΕΛ.

Το 2003 βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Ξένης Λογοτεχνικής Μετάφρασης. Το 2004 το Ιταλικό Κράτος, τιμώντας τον για τις προσπάθειές του για την εξάπλωση της ιταλικής κουλτούρας, του απένειμε τον τίτλο του Ιππότη Εργασίας.