Βιβλίο

«Δεν γίνονται αυτά εδώ»: Ένα μήνυμα προς τους σκεπτόμενους Αμερικανούς

Μυθιστόρημα που γράφτηκε κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου όπου οι ΗΠΑ βυθίζονταν στην οικονομική ανασφάλεια και στην Ευρώπη αναδυόταν το ναζιστικό σκότος, και περιγράφει πώς ο ολοκληρωτισμός θα μπορούσε να κυριαρχήσει σε αυτήν την απέραντη χώρα, το «Δεν γίνονται αυτά εδώ», του Σίνκλερ Λιούις, πρώτου Αμερικανού συγγραφέα που τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ, κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη σε μετάφραση Νίκου Μάντη.

Οι ειδικοί έκαναν λόγο για μια λογοτεχνική προειδοποίηση για την εύθραυστη φύση της δημοκρατίας και έναν συγγραφέα με ματιά διαπεραστική και διορατική, ικανή να προκαλέσει την αγωνία και στον σημερινό αναγνώστη.

Βασικοί πρωταγωνιστές ένας μαχητικός δημοσιογράφος, ο Ντορέμους Τζέσαπ, και ο γερουσιαστής Μπαζ Γουίντριπ, ένας δημαγωγός που καταφέρνει να εγκαθιδρύσει ένα φασιστικό καθεστώς και ένα σύστημα εξουσίας που βασίζεται στη βία και την τρομοκρατία.

Το βιβλίο, έχοντας χαρακτηριστεί «ένα μήνυμα προς τους σκεπτόμενους Αμερικανούς», όταν εκδόθηκε το 1935, είναι μια έξοχη πολιτική σάτιρα που μετεξελίσσεται σε μια εκτεταμένη δυστοπία: ένας εκλεγμένος πρόεδρος μετατρέπεται σε δικτάτορα για να σώσει το έθνος από την απάτη της κοινωνικής πρόνοιας, την εγκληματικότητα, το σεξ και τον φιλελεύθερο Τύπο.

Το περιοδικό «The New Yorker», έγραψε πως «δεν είναι μονάχα το κορυφαίο έργο του Λιούις αλλά και ένα από τα πιο σημαντικά μυθιστορήματα που εκδόθηκαν ποτέ σε τούτη τη χώρα… Είναι τόσο καίριο, τόσο παθιασμένο, τόσο έντιμο, τόσο απαραίτητο, που μόνο οι δογματικοί, οι σχισματικοί και οι αντιδραστικοί θα του βρουν μειονεκτήματα».

Β. Σ