Βιβλίο

Χρήστος Γιανναράς: «Η ελληνικότητα ως ποιότητα και ως ντροπή»

Το νέο βιβλίο του Χρήστου Γιανναρά με τίτλο «Η ελληνικότητα ως ποιότητα και ως ντροπή» παρουσιάζεται την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου,

στις 20:30 στο βιβλιοπωλείο IANOS.

Ο Χρήστος Γιανναράς δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι άλλωστε γνωστός, πέρα από το συγγραφικό επιστημονικό έργο του, και για τον τολμηρό, και χωρίς δημαγωγικούς τόνους, λόγο του με τον οποίο σχολιάζει συχνά την επικαιρότητα.

Ακολουθεί ένα μικρό δείγμα αυτού του λόγου:

«Βελτιώσεις» και συνθηματολογικός ριζοσπαστισμός είναι σκέτη απάτη. Ή θα εξαλειφθεί το υπάρχον πολιτικό σύστημα και οι διαπλεκόμενοι μαζί του «στύλοι της νομίας» ή οριστικοποιείται η εξάλειψη του Ελληνισμού από τη σκηνή της Ιστορίας. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, το μαχαίρι στο κόκαλο. Δεν αρκεί να φύγουν τα πρόσωπα. Για να λειτουργήσει η ζωή πρέπει να αλλάξουν ριζικά οι θεσμοί. Ποιος μπορεί να τολμήσει την καισαρική τομή; Η ανάκαμψη από τη συντελεσμένη καταστροφή της πολιτικής-κρατικής υπόστασης των Ελλήνων δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Αλλά γι’ αυτό είναι και πρόκληση για πολιτικά αναστήματα με γερή ραχοκοκαλιά: Θέλει έκτακτο ταλέντο πολιτικό, λάμπουσα ανιδιοτέλεια, και τόλμη θυσιαστική το όραμα — τόλμη για ζωτικές διακινδυνεύσεις. Θέλει το «φιλί της ζωής» η χώρα: επιστράτευση της ποιότητας, των αρίστων του κοινωνικού σώματος.

Φωτογραφία εξωφύλλου: frear.gr/ Βασίλης Γόνης