Βιβλίο

Ακούγοντας τον Πολ Όστερ

Το πιο φανατικό αναγνωστικό κοινό του Αμερικανού συγγραφέα Paul Auster υποδέχθηκε την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου το 107 της λεωφόρου Συγγρού.

Περισσότερα από 1.000 άτομα συνέρρευσαν στη Στέγη για να δουν και να ακούσουν από κοντά τον άνθρωπο που τους ταξίδεψε στη διάσημη πια, μυθιστορηματική Τριλογία της Νέας Υόρκης, το συγγραφέα που θα τους παρασύρει με το «περίπου» αυτοβιογραφικό Winter Journal, τον δικό τους Πολ Όστερ.

Κατάμεστη η Κεντρική Σκηνή της Στέγης για τον Πολ Όστερ. Φωτογραφία: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών / © Χρήστος Σαρρής

Κατάμεστη η Κεντρική Σκηνή της Στέγης για τον Πολ Όστερ. Φωτογραφία: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών / © Χρήστος Σαρρής

Η Κεντρική Σκηνή της Στέγης γέμισε και η βαθιά φωνή του συγγραφέα ακολούθησε την εισαγωγή του δημοσιογράφου και επίσης συγγραφέα Ηλία Μαγκλίνη. Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα παιδικά του χρόνια, το θάνατο που τον στιγμάτισε στην παιδική του ηλικία, την οικογενειακή του ζωή, τον Μπαράκ Ομπάμα, το νέο Καρλ Μαρξ που χρειαζόμαστε, τη συγγραφική του ιδιότητα, την ηλικία του, αλλά και τον τραγουδιστή των 50s, Μπάντι Χόλι.

Ο Πολ Όστερ μιλά στον Ηλία Μαγκλίνη. Φωτογραφία: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών / © Χρήστος Σαρρής

Ο Πολ Όστερ μιλά στον Ηλία Μαγκλίνη. Φωτογραφία: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών / © Χρήστος Σαρρής

Οι σχεδόν δύο ώρες που διήρκησε η συνομιλία του με τον Ηλία Μαγκλίνη και με το κοινό ήταν μία μοναδική εμπειρία για όλους. Ο ίδιος όμως, φάνηκε να εκπλήσσεται και να γοητεύεται ιδιαίτερα από τις ερωτήσεις μαθητών 9 Λυκείων της Αθήνας, που είχαν καταλάβει όλο το θεωρείο της Κεντρικής Σκηνής και, όπως φάνηκε, κατέλαβαν και μία θέση στην μνήμη του.

«Αν ήσασταν ξανά 15 ετών, θα επιλέγατε και πάλι την ίδια πορεία; Θα γινόσασταν ξανά συγγραφέας;» και «Αν μέσα στα μεσάνυχταPaul_Auster_Installation_4 έχετε μία ιδέα, σηκώνεστε από το κρεβάτι σας για να τη γράψετε;»

Η Στέγη όμως επεφύλαξε και άλλες εκπλήξεις για τον Πολ Όστερ και το αναγνωστικό κοινό του.

Στο φουαγιέ του 2ου ορόφου μία εικαστική εγκατάσταση δημιουργημένη από τις ιστορίες που έγραψαν οι μαθητές των 9 Λυκείων, τους περίμενε για να διαλέξουν τη δική τους και να την πάρουν μαζί τους.

Οι ιστορίες αυτές προέκυψαν από την εκπαιδευτική δράση της Στέγης και των εκδόσεων Μεταίχμιο, η οποία βασιζόταν στο πρωτοποριακό εγχείρημα του Όστερ, True Tales of American Life και ουσιαστικά καλούσε τους μαθητές να γράψουν κι αυτοί τις δικές τους ιστορίες καθημερινότητας με βασικά στοιχεία τους την τύχη και τη σύμπτωση.

Η εγκατάσταση ήταν δημιουργία του εικαστικού Βασίλη Γεροδήμου και θα παραμείνει για λίγες ακόμα ημέρες στη Στέγη.

Η βραδιά έληξε μετά από λίγες ώρες, ωστόσο θα μείνει αξέχαστη για όλους όσοι έδωσαν το παρών, αλλά και για τη Στέγη που είχε την ευκαιρία να φέρει και να φιλοξενήσει έναν άνθρωπο με το δικό του συγγραφικό έργο, το δικό του ταλέντο, το δικό του, ειδικό λογοτεχνικό βάρος.

Ο Πολ Όστερ βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και, όμως, γνώρισε ήδη την Αθήνα, από την Ακρόπολη μέχρι την πλατεία Θεάτρου και από την Κηφισιά μέχρι τη Συγγρού. Γνώρισε όμως και ανθρώπους, έδωσε συνεντεύξεις και υπέγραψε βιβλία μέχρι να χαμογελάσει και ο τελευταίος θαυμαστής του.

Όσοι δεν κατάφεραν να είναι παρόντες, μπορούν να παρακολουθήσουν το video της συζήτησης στα ελληνικά ή στα αγγλικά.

Τα βίντεο παραμένουν διαθέσιμα στο sgt.gr και μετά το τέλος της εκδήλωσης, στο tab ΟΛΑ ΤΑ LIVE.