Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Βίβιαν Κραββαρίτη: «στα περιθώρια μετά βίας αναπνέουν οι άνθρωποι»

Για την «Βρομιά» του Ρόμπερτ Σνάιντερ, μια αποκαλυπτική εξομολόγηση για τη μοναξιά, το θυμό, το φόβο και το οδυνηρό αίσθημα ματαίωσης κάθε ανθρώπου που βιώνει το περιθώριο και τον αποκλεισμό

και ανεβαίνει κάθε Τρίτη στο Τρίκυκλο σε ερμηνεία Γιώργου Μοσκιού, γράφει στο artplay.gr η σκηνοθέτης Βίβιαν Κραββαρίτη.

«Ο Σαντ είναι από το Ιράκ. Λιποτάκτησε από τον πόλεμο και βρέθηκε στην Ευρώπη που ονειρευόταν. Μικρός πίστευε πως μπορούσε να αγγίξει τα αστέρια, όμως στην Ευρώπη του 1991 όπου και γράφτηκε το έργο, βιώνει το περιθώριο και τον αποκλεισμό. Διηγείται ότι υπάρχουν μέρες που «δεν τολμάς να βγεις έξω από την πόρτα του σπιτιού σου» για να διορθώσει αμέσως… «όταν λέω πόρτα, εννοώ την πόρτα του σπιτονοικοκύρη, που στο κουδούνι γράφει το όνομα του προηγούμενου ή προ προηγούμενου νοικάρη…» Αθήνα 2015 αρκετά χρόνια αργότερα, θα ήταν διαφορετικός ο μονόλογος του Σαντ, μάλλον όχι. Ο Σαντ διηγείται μια ιστορία που έχει γραφτεί και θα συνεχίζει να γράφεται όσο οι κοινωνικές ανισότητες και οι πόλεμοι δημιουργούν περιθώρια όπου μετά βίας ζουν και αναπνέουν οι άνθρωποι. Ο Σαντ δεν είναι ο μόνος και δεν είναι μόνο μετανάστης και μια θεατρική παράσταση δεν μπορεί, παρά να είναι μόνο η αρχή ενός διαλόγου. Κοινοί αγώνες, αλληλεγγύη, αγάπη, μας οδηγούν στο ξέφωτο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Γιατί μόνο εκεί αναπνέουν οι άνθρωποι».

Bίβιαν Κραββαρίτη