Θέατρο

«Βυσσινόκηπος» στη Στέγη

«Σε αυτήν τη ζωή ή θα λυγίσεις ή θα σπάσεις» αναλογίζεται ο Νίκος Καραθάνος διαβάζοντας τον τσεχοφικό Βυσσινόκηπο. Ο χαρισματικός σκηνοθέτης και ηθοποιός μετά την καλλιτεχνική επιτυχία της Γκόλφως του Σπ. Περεσιάδη

και του Δεκαήμερου του Βοκάκιου αναμετριέται με ένα εμβληματικό έργο του παγκόσμιου ρεπερτορίου, τον «Βυσσινόκηπο» του Αντόν Τσέχοφ που θα κάνει πρεμιέρα στις 22 Απριλίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.

Στον υπέροχο βυσσινόκηπο ο συγγραφέας στήνει μια γιορτή της απώλειας. Οι ήρωες του έργου, συγχρόνως κωμικοί και τραγικοί, παλεύουν με πείσμα για λίγη ευτυχία. Παγιδευμένοι στο έλεος μιας μεταβατικής εποχής, πρωταγωνιστούν σε μια συγκλονιστική κωμωδία για το μυστήριο της ζωής. Και τότε προβάλλει το ερώτημα: «Γιατί τόση αγωνία κάτω από τόση ομορφιά;»

Ο Νίκος Καραθάνος, μαζί με μια ομάδα εξαίρετων ηθοποιών, υπονομεύοντας τα στερεότυπα που βαραίνουν τις τσεχοφικές αναγνώσεις, προσεγγίζει το έργο ως «αιρετική κωμωδία μέσα σε ένα υπέροχο δράμα» σε μια εκδοχή που λάμπει από καθαρό βλέμμα και απεριόριστη ευαισθησία συναντώντας –μοιραία– τη σημερινή μεταιχμιακή ιστορική στιγμή.

Νίκος Καραθάνος, «Βυσσινόκηπος» του Άντον Τσέχωφ, 22 Απριλίου – 9 Μαΐου 2015 from SGT | OCC on Vimeo.

Συντελεστές

Μετάφραση: Άρης Αλεξάνδρου

Σκηνοθεσία – Διασκευή: Νίκος Καραθάνος

Σκηνικά και Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου

Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου

Κίνηση: Αμάλια Μπένετ

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Απόδοση κειμένου: Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου

Hair Design: Ντάνιελ Αθανασίου

Βοηθoί Σκηνοθέτη: Πέτρος Γεωργοπάλης, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου

Βοηθοί Σκηνογράφου: Ευαγγελία Θεριανού, Μυρτώ Λάμπρου, Δάφνη Ηλιοπούλου

Παίζουν: Θανάσης Αλευράς, Νίκος Καραθάνος, Λένα Κιτσοπούλου, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Αναστασία Κονίδη, Χρήστος Λούλης,Γιώργος Μπινιάρης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Δάφνη Πατακιά, Μιχάλης Σαράντης, Έλενα Τοπαλίδου, Άγγελος Τριανταφύλλου, Λυδία Φωτοπούλου,Γαλήνη Χατζηπασχάλη

Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Εκτέλεση Παραγωγής: Γιολάντα Μαρκοπούλου / POLYPLANITY Productions