performance Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Βίκυ Κυριακουλάκου: «Όταν η τυφλότητα συμβαίνει μπροστά σου»

Μια περίφημη εμπειρία, μια βιωματική θεατρική αφήγηση βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ζοζέ Σαραμάγκου «Περί Τυφλότητας», περιγράφει στο artplay.gr η performer Βίκυ Κουριακουλάκου, μια παράσταση που όπως λέει «περιγράφει την συμβίωση των συνεχώς αυξανόμενων τυφλών», αλλά και «το να αποφασίσεις που θα στρέψεις και από που θα αποστρέψεις το βλέμμα». Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου  Ραπτοτάσιου στο Bios από Πέμπτη έως Κυριακή.

 Σημειώνει η Βίκυ:

«Η παράσταση ξεκινά με μια προεργασία από το μπαρ του Bios, όπου οι ηθοποιοί “αναγνωρίζουμε” τους θεατές της παράστασης βάση κάποιου χαρακτηριστικού τους. Όπως και όλοι οι ρόλοι του βιβλίου δεν έχουν όνομα αλλά αναφέρονται με κάποιο γνώρισμα, έτσι και οι θεατές μας θέλουμε να έχουν την εμπειρία της καινούριας τους ταυτότητας.  Τους κολλάμε λοιπόν ένα αυτοκόλλητο με το καινούριο τους όνομα: Η κοπέλα με το σκουλαρίκι στη μύτη, ο νεαρός με το καρό πουκάμισο, η γυναίκα δικηγόρος κλπ.

Στη συνέχεια οδηγούνται στον προθάλαμο του πρώτου μέρους της παράστασης, όπου τους εξηγούμε ότι θα τους δώσουμε μια μάσκα και όταν θα τους κάνουμε ένα συγκεκριμένο σήμα θα πρέπει να την βάλουν στα μάτια τους και να παρακολουθήσουν την υπόλοιπη παράσταση με αυτόν τον τρόπο. Τους ενημερώνουμε ότι θα τους μεταφέρουμε σε έναν άλλον θάλαμο, όπου θα κάθονται και τους διαβεβαιώνουμε ότι δε θα τους πειράξουμε. Νομίζω, αλλά και το βλέπω και στα πρόσωπά τους, ότι τους καθησυχάζει το γεγονός ότι τους τονίζω ότι η παράσταση δεν είναι interactive,  γιατί η ιδέα της αφαίρεσης μιας αίσθησης τους δημιουργεί δικαίως μια αρχική ανασφάλεια.

Έπειτα οδηγούνται στον πρώτο χώρο όπου και αρχίζει το πρώτο μέρος της παράστασης που ουσιαστικά αφηγείται ότι έχει ξεκινήσει μια επιδημία όπου ο ένας μετά από τον άλλον “κολλάει” τυφλότητα και κάπως έτσι “κολλάνε” κι αυτοί φορώντας τις μάσκες τους.

Τους καθοδηγούμε σε έναν άλλον χώρο, όπου κάθονται. Για μένα είναι από τις πιο συγκινητικές στιγμές του έργου, όταν έχεις την ευθύνη ενός ανθρώπου που μόλις έχει χάσει μια αίσθησή του και πρέπει να σε εμπιστευτεί να τον οδηγήσεις και να τον βάλεις να κάτσεις.  Κάπως έτσι αρχίζει και το έργο στον τελευταίο αυτόν χώρο με τη γυναίκα του γιατρού-που είναι η μόνη που βλέπει ακόμα-και τον γιατρό. Τον φέρνει στον χώρο και τον βάζει να κάτσει.

Η ιστορία που θα ακούσουν περιγράφει την συμβίωση των συνεχώς αυξανόμενων τυφλών εγκλεισμένων μέσα σε ένα ψυχιατρείο με στρατιώτες να τους φρουρούν. Το πείραμα αυτό του Σαραμάγκου φέρνει στην επιφάνεια τα βασικά ένστικτα, την ανθρωποφαγία, την μετατόπιση των ηθικών ορίων, την μεγαλοψυχία και την μικροψυχία του δυνατού, προκαλώντας ερωτήματα ορμώμενα από την αλληγορία της τυφλότητας. Γιατί τυφλότητα μπορεί να μην είναι απλώς το να χάσεις την όρασή σου, αλλά το να αποφασίσεις που θα στρέψεις και από που θα αποστρέψεις το βλέμμα σου.

Προσωπικά το μεγαλύτερο ζήτημα που εγείρει ο Σαραμάγκου είναι αν η τυφλότητα είναι απλώς μια ιστορία που συνέβη κάπου αλλού ή αν συμβαίνει αυτή τη στιγμή μπροστά μου (ακόμα και από εμένα την ίδια)».

Ταυτότητα

ΥΠΟΘΕΣΗ

Κρούσματα μίας ιδιαίτερης λευκής τυφλότητας αρχίζουν να παίρνουν τη μορφή επιδημίας. Σε λίγα εικοσιτετράωρα ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα έχει μολυνθεί και η κυβέρνηση απομονώνει τους τυφλούς σε εγκαταλειμμένα κτήρια. Μέσα σε ένα από αυτά τα “στρατόπεδα συγκέντρωσης” μια ομάδα αγνώστων θα προσπαθήσει να επιβιώσει μέσα σε ένα σύστημα και μια χώρα που καταρρέουν. Όταν η ομάδα αυτή έρθει αντιμέτωπη με μια βίαιη ομάδα τυφλών θα αρχίσει ένας αγώνας για την επιβίωση που θα καθοριστεί από μία γυναίκα που ακόμα έχει την όρασή της.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία / Διασκευή κειμένου: Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος

Συνεργαζόμενη σκηνοθέτης: Βίκυ Κυριακουλάκου

Ενδυματολογική επιμέλεια / Κατασκευές: Μαρία-Σεσίλ Ιγγλέση

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ισαβέλλα  Μαργάρα

Σχεδιασμός Ήχου: Ερασμία Τσίπρα

Παραγωγή: Απόλλωνας Μπόλλας (ACB Productions)

Παίζουν οι ηθοποιοί: Βίκυ Κυριακουλάκου, Γιώργος Γιαννακάκος, Γιώργος Σταυριανός, Δανάη Λουκάκη, Νίκος Τσιμάρας

 

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ

Μυστικοί χώροι στον πολυχώρο BIOS

Κάθε Πέμπτη – Κυριακή από 1/12/2017 έως και 7/1/2018*

Ώρα: 21:30 / Διάρκεια: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Εισιτήριο: 12 ευρώ (φοιτητικό 10 ευρώ)

*Με εξαίρεση την πρώτη Πέμπτη και τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς