Θέατρο

«Βερενίκη» του Ρακίνα στις Θεατρικές Συνθέσεις

Τη Βερενίκη του Ρακίνα παρουσιάζει από τις 7 Ιανουαρίου, σε σκηνοθεσία Μαρίας Ξανθοπουλίδου, το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Βeton7, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεατρικές Συνθέσεις ΙV.

Ο Jean Racine (1639-1699), ένας από τους μεγαλύτερους γάλλους δραματουργούς, ισορροπώντας επικίνδυνα ανάμεσα στις αυλικές σκευωρίες και τον ακαδημαϊκό συντηρητισμό του 17ου αιώνα, υποβάλλει πίσω από την περίτεχνη έκφρασή του σκοτεινά και άρρωστα πάθη, προαναγγέλλοντας με τρόπο μοναδικό τα εσωτερικά αδιέξοδα της σύγχρονης δραματουργίας.

Η Βερενίκη, ο Τίτος και ο Αντίοχος είναι πρόσωπα υπαρκτά. Ο έρωτας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Τίτου και της Ιουδαίας βασίλισσας Βερενίκης (70-80 μ.Χ.) αναφέρεται σε ιστορικά κείμενα. Ο Ρακίνας όμως, χειρίστηκε τα περιστατικά με μεγάλη ελευθερία και έγραψε ένα μοναδικό έργο στην παγκόσμια λογοτεχνία που παρουσιάζει στη σκηνή τρία τραγικά πρόσωπα.

Πολύ κοντά στη χρονική στιγμή που στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία η ανθρώπινη φύση αρχίζει να παρουσιάζεται όπως ακριβώς πρέπει να είναι- ελεύθερη, στο μεταίχμιο αυτό μια ισχυρής κοινωνικής αλλαγής, συνθέτει ο Ρακίνας τη Βερενίκη του, φτιαγμένη απ’ αυτά τα υλικά των πραγματικών ανθρώπων, όπως σε μια καθημερινή απλή ανυπεράσπιστη ερωτική ιστορία. Ήρωες που φαινομενικά κινούνται από μια κοσμική επιταγή, στην ουσία έχουν τη δυνατότητα να πράξουν χωρίς το δίκαννο ενός από μηχανής θεού. Είναι ικανοί λοιπόν να αποφασίσουν για τις ζωές τους; Μήπως η ύπαρξη ενός «κηδεμόνα» είναι μέχρι σήμερα το καλύτερο άλλοθι για την αδράνειά μας;

Μια απλή ανυπεράσπιστη ερωτική ιστορία. Αν και είμαστε ελεύθεροι πόσο ικανοί και αποφασισμένοι είμαστε να πάρουμε στα χέρια μας τις ζωές μας; Το έργο, η παράσταση, οι συντελεστές και το κοινό πρέπει κάποτε να αποφασίσουν.

Συντελεστές

Μετάφραση: Στρατής Πασχάλης

Σκηνοθεσία: Μαρία Ξανθοπουλίδου

Σκηνικά- Κοστούμια: Κατερίνα Ζουράρη

Κίνηση: Μαριέλα Νέστορα

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Θεατρολόγος: Καλλιόπη Ταράση

Βοηθός Σκηνοθέτη: Χαρίτα Αρβανίτη

Βοηθός Παραγωγής: Ζωή Μυλωνά

Φωτογράφιση- Βίντεο Παράστασης: Θάνος Ψυχογυιός

Παίζουν (αλφαβητικά): Δημήτρης Παπαδάτος, Γιάννης Παπαδόπουλος, Δάφνη Σκρουμπέλου

info

Φεστιβάλ Θεατρικές Συνθέσεις ΙV: Βερενίκη

Ημερομηνίες: 7, 8, 14, 15, 21, 22, 28, 29 Ιανουαρίου 2015

Ώρα: 21:00

Διάρκεια: 65 λεπτά

Εισιτήριο: 10€ γενική είσοδος & 5€ Φοιτητικό, Ατέλειες και Ανέργων

BETON7

Πύδνας 7, Βοτανικός

Τηλέφωνο: 2107512625