Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Τρεις σκέψεις συμβιώνουν σε ένα φανταστικό τσίρκο

Για το έργο του Διαμαντή Γκιζιώτη, «Τέρατα», που σκηνοθετεί από αρχές Φεβρουαρίου στο Cartel, συνεργαζόμενος μάλιστα με τον Αλέκο Φασιανό στα σκηνικά και τα κοστούμια, ο νεαρός σκηνοθέτης Γρηγόρης Χατζάκης γράφει στο artplay.gr

 « Ας τα πάρουμε από την αρχή. Ποιά είναι η ιστορία.

Βρισκόμαστε σε ένα τσίρκο στην Αμερική του τέλους του δεκάτου ενάτου αιώνα. Πρωταγωνιστές είναι δύο σιαμαίες αδερφές και ο νάνος βοηθός και υπεύθυνος ροής του σόου. Οι δύο αδερφές παρακολουθούν τα νούμερα των συναδέλφων τους και ετοιμάζονται για το νούμερό τους, ενώ συζητάνε για τη ζωή τους από τη στιγμή που ο πατέρας τους τις άφησε στο τσίρκο, ανταλλάσοντας τες με μία μαϊμού. Για το θέαμα που έχει γίνει η ζωή τους. Αλλά κυρίως για την ανάγκη αυτονομίας καθώς αναγκάζονται να σέρνουν συνεχώς ένα πραγματικό βάρος, “το βάρος” η μία της άλλης, μέσα σε μία αέναη λούπα λόγων και καταστάσεων. Πρόκειται για ένα καθαρά υπαρξιακό έργο, που ξεκινώντας από το έξω, αναζητά το προσωπικό εσωτερικό βάρος του εαυτού.

Η παράσταση τώρα, δεν στέκεται στην αναπαράσταση της ζωής του τσίρκου, όσο εστιάζει και παρουσιάζει μία κατάσταση. Ένα μεσοδιάστημα μεταξύ μικρόκοσμου και μακρόκοσμου. Με έναν τρόπο, λειτουργεί σαν ένα είδος θεατρικής εγκατάστασης. Σε έναν αισθητηριακό χώρο, έναν χώρο όπου ενεργοποιούνται όλες οι αισθήσεις, οι δύο σιαμαίες ενώνονται και αποκόβονται, οι διάλογοι αποκτούν την απόσταση των μονολόγων, περιορίζεται και κλείνει όσο μεγαλώνει η ελευθερία των σωμάτων. Ας πούμε, πως παρακολουθούμε τρεις σκέψεις που συμβιώνουν. Κάτι που θα μπορούσε να λαμβάνει χώρα σε ένα φανταστικό τσίρκο, στο μυαλό ενός ανθρώπου, αλλά και να είναι μέρος της λειτουργίας του σύμπαντος».

 

Γρηγόρης Χατζάκης

 terata 1

 

Ταυτότητα

 

«Τέρατα» του Διαμαντή Γκιζιώτη

Σκηνοθεσία : Γρηγόρης Χατζάκης

Σκηνικά-Κοστούμια: Αλέκος Φασιανός

Μουσική επιμέλεια: Βύρωνας Κατρίτσης

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Καβουκίδου, Κλεοπάτρα Τολόγκου, Βαγγέλης Στρατηγάκος.

Φωτογραφίες : Μάριος Βούρος