Θέατρο

Το «Our Class» σκηνοθετεί στο Θ.Ο.Κ ο Γιάννης Καλαβριανός

Πρεμιέρα στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, στη Λευκωσία κάνει στις 26 Φεβρουαρίου το «Our Class» του Ταντέους Σλομποντζιάνεκ σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού.  Το έργο που ανεβαίνει για πρώτη φορά στα ελληνικά

αναφέρεται σε ένα πραγματικό γεγονός, σύμφωνα με το οποίο στις 10 Ιουλίου του 1941, στην μικρή πόλη Γιεντβάμπνε της Πολωνίας, βορειοανατολικά της Βαρσοβίας και ενώ η χώρα βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή, ο εβραϊκός πληθυσμός οδηγήθηκε και εγκλωβίστηκε σε έναν αχυρώνα. Κάποιοι άναψαν φωτιά, με αποτέλεσμα να καούν ζωντανοί οι περισσότεροι από αυτούς.  Τα θύματα υπολογίζονται περίπου σε 1.600. Κάποιοι αναφέρουν ότι σώθηκαν μόλις επτά.  Αυτοί που έκαψαν τους Πολωνούς Εβραίους δεν ήταν ναζί αλλά χριστιανοί κάτοικοι του Γιεντβάμπνε.  Η ιστορία παρέμεινε θαμμένη για δεκαετίες έως ότου το 2001, ο τότε Πολωνός πρωθυπουργός Γέρζι Μπούζεκ αναγνώρισε τις ευθύνες της χώρας του για την τραγωδία της Γιεντβάμπνε. «Εάν είμαστε υπερήφανοι για τους Πολωνούς που έσωσαν Εβραίους διακινδυνεύοντας τη ζωή τους», είχε δηλώσει στην εφημερίδα  Le Monde ο πρώην πρωθυπουργός, «πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε την ενοχή εκείνων των Πολωνών που πήραν μέρος σ’ αυτές τις δολοφονίες». Το 2009 έγινε η πρεμιέρα του έργου Our Class, του Ταντέους Σλομποντζιάνεκ, βασισμένου στα γεγονότα του ’41, στο National Theatre, στο Λονδίνο.
Η ιστορία βρίσκεται στο επίκεντρο και της ταινίας «Ποκλόσι» ( Ο θερισμός) που προκάλεσε τεράστιο θόρυβο στην Πολωνία, διχάζοντας κοινό και πολιτικούς.

Μ. Ζ

* Φωτογραφία από τις πρόβες.