Θέατρο

Το Ινστιτούτο Γκροτόφσκι στο Θέατρο Τ

Με τρεις παραστάσεις κι ένα Master Class θα εμφανιστεί από τις 28 Φεβρουαρίου ως τις 11 Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη και στο Θέατρο Τ, το Ινστιτούτο Γκροτόφκσι και το Στούντιο Ματέκα, που βρίσκεται υπό την αιγίδα του.

Πρόκειται για έναν κύκλο εκδηλώσεων, ένα μικρό φεστιβάλ, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της ομάδας Passatempo και την υποστήριξη της Πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας και περιλαμβάνει τις παραστάσεις: «Charmolypi/Χαρμολύπη», «Linatendu» βασισμένο στο “Αναπάντεχο” του Φαμπρίς Μελκιό και «ΚassandER/Ο ευαγγελισμός της Κασσάνδρας» του Δημήτρη Δημητριάδη.

«Charmolypi/ Χαρμολύπη» από το Studio Matejka

Η «Charmolypi/ Χαρμολύπη», που θα παρουσιαστεί το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου και την Κυριακή 1 Μαρτίου, στις 9 μ.μ., είναι μια solo performance, με την ελληνοπολωνέζα ηθοποιό Αλεξάνδρα Καζάζου. Η παράσταση που παρουσιάστηκε και στα 48α Δημήτρια, είναι παραγωγή του Studio Matejka, καιst22 από το 2013 ταξιδεύει σε διάφορες χώρες, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.

Η «Χαρμολύπη» βασίζεται σε προσωπικές ιστορίες της ερμηνεύτριας, τις οποίες ερμηνεύει μέσα από το σώμα της. Πρόκειται για ένα χάρτη με τις σκέψεις και τις περιπέτειες μιας γυναίκας, η οποία ψάχνει να βρει τη χαμένη της ισορροπία, ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα. Η παράσταση θα παιχτεί στα ελληνικά.

 «Linatendu/Αναπάντεχο» με την Anna Krotoska

Θα ακολουθήσει την Πέμπτη 5, Παρασκευή 6 & Σάββατο 7 Μαρτίου στις 9 μ.μ. το «Linatendu/Αναπάντεχο», παράσταση που δημιουργήθηκε, το 2014 στο πλαίσιο του εσωτερικού προγράμματος του Ινστιτούτο Γκροτόφσκι, όπου σκηνοθετεί η Αλεξάνδρα Καζάζου και παίζει η Anna Krotoska. Η παράσταση, που βασίζεται στο έργο του Fabrice Melquiot L’inattendu και σε κείμενα της Anna Krotoska, αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας η οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει το χάος που δημιουργεί το πένθος. Αν και το θέμα είναι σοβαρό, η παράσταση επιχειρεί να βρει την «ελαφρότητα» ακόμα και την κωμική διάσταση που λανθάνει πίσω από ανάλογες καταστάσεις. Η παράσταση παίζεται στα αγγλικά.

«ΚassandER/Ο ευαγγελισμός της Κασσάνδρας» από την Ιώ Βουλγαράκη

Ο κύκλος των παραστάσεων θα κλείσει με τον «Ευαγγελισμό της Κασσάνδρας» (KassandER), του θεσσαλονικιού Δημήτρη Δημητριάδη, που θα παιχτεί την Τρίτη 10 & Τετάρτη 11 Μαρτίου στις 9 μ.μ.. Το KassandER, που έκανε πρόσφατα μεγάλη επιτυχία την παγκόσμια πρεμιέρα του (Ιανουάριος 2015) στο Ινστιτούτο Γκροτόφσκι, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία της ελληνίδας Ιώς Βουλγαράκη, με την Αλεξάνδρα Καζάζου στο ρόλο της Κασσάνδρας και τον Przemysław Błaszczak στο ρόλο του Απόλλωνα. Πρόκειται για ένα ποιητικό έργο, όπου ο Δημήτρης Δημητριάδης «παίζει» με τον γνωστό μύθο για να δημιουργήσει έναν καινούριο, καθώς αυτή τη φορά η Κασσάνδρα σμίγει με τον Απόλλωνα, και από ανέραστη εχθρός του πόθου γίνεται υμνήτριά του. Η παράσταση παίζεται στα πολωνικά, με υπέρτιτλους.

Συνάντηση-ξενάγηση & Master Class

Παράλληλα με τις παραστάσεις, οργανώνονται ακόμα μια συνάντηση, με τους καλλιτέχνες τους Ινστιτούτου, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τη δουλειά τους αλλά και να ξεναγηθεί στην Ιστορία του Ινστιτούτου (4 Μαρτίου, 8 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο), αλλά και ένα 10ωρο Master Class, για περιορισμένο αριθμό ηθοποιών και σπουδαστών δραματικών σχολών, πάνω στο σωματικό θέατρο και τις υποκριτικές αρχές του Γκροτόφσκι (Σάββατο 7&Κυριακή 8 Μαρτίου 10-2 μ.μ. Κόστος 40€).

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου & Κυριακή 1 Μαρτίου, 9 μ.μ.

Charmolypi/Χαρμολύπη

Τετάρτη 4 Μαρτίου 8 μ.μ.

Συνάντηση-ξενάγηση

Πέμπτη 5, Παρασκευή 6 & Σάββατο 7 Μαρτίου, 9 μ.μ.

Linatendu/Αναπάντεχο

Σάββατο 7& Κυριακή 8 Μαρτίου, 10-3 μ.μ.

Master Class

Τρίτη 10 & Τετάρτη 11 Μαρτίου, 9 μ.μ.

KassadER/Ο ευαγγελισμός της Κασσάνδρας

Info:

Θέατρο Τ, Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16. Τηλ. κρατήσεων 2310 854333

Εισιτήρια: 12€ & 8€ (μειωμένο)

Δηλώσεις για συμμετοχή στο Master Class έως 20 Φεβρουαρίου.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας.