Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

“Το Έξυπνο Πουλί” : «Παιχνίδι υποκριτικής και σχόλιο πάνω στις κοινές αναμνήσεις»

Δυο πολύ καλοί νέοι ηθοποιοί, ο Μάνος Βαβαδάκης και ο Γιώργος Κατσής, που επιχειρούν από κοινού την σκηνοθεσία του έργου «Το Έξυπνο Πουλί» του Ζωρζ Φεντώ, το οποίο επανέρχεται από 6 Οκτωβρίου στο θέατρο Tempus Verum – Εν Αθήναις, γράφουν στο artplay.gr για την «μεγάλη ανάγκη για μια κωμωδία, ένα απενοχοποιημένο παιχνίδι υποκριτικής που θα επέτρεπε να δοκιμάσουν τα όρια και να περάσουν καλά», σε ένα έργο που παρουσιάζει «την συνομωσία έξι αφηγητών που προσποιούνται πως δεν καταλαβαίνουν όσα βλέπουν να συμβαίνουν κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια τους», σε μια παράσταση «σχόλιο πάνω στον γάμο, τον έρωτα και τις κοινές αναμνήσεις»

Μάνος Βαβαδάκης

«Διαβάζοντας έργα μαζί με τον Γιώργο ανασύραμε ένα πρόγραμμα της Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης και αρχίσαμε να διαβάζουμε οι δυο μας γελώντας. Αυτό ήταν το έναυσμα. Όταν μοιραστήκαμε την ιδέα μας με τα παιδιά διαπιστώσαμε πόσο μεγάλη ανάγκη είχαμε μια κωμωδία, ένα απενοχοποιημένο παιχνίδι υποκριτικής που θα μας επέτρεπε να δοκιμάσουμε τα όρια μας και να περάσουμε καλά. Η επιλογή του έργου ήταν κατ’ αρχήν επιλογή θεατρικού είδους. Να δουλέψουμε πάνω σε υλικό που θεωρείται παρωχημένο και από πολλούς καλλιτέχνες της γενιάς μας, taboo.  Ξεκινήσαμε μια διασκευή που επικεντρώνεται στα βασικά πρόσωπα της πλοκής, τρία ζευγάρια, κι αυτό γιατί θέλαμε να αναδειχθεί, πέρα από το φαρσικό στοιχείο του έργου, και μια διάσταση, η οποία στο έργο αντιμετωπίζεται επιφανειακά. Η αγάπη. Όλοι οι χαρακτήρες θέλουν απεγνωσμένα να αγαπηθούν, υιοθετώντας διαφορετική συμπεριφορά ανάλογα με ποιον συγκρούονται σε κάθε σκηνή. Κι αυτό γιατί δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Σ’ αυτό βοήθησε και η διασκευή που είχε κάνει ήδη ο Γιάννης Μόσχος για την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, από την οποία χρησιμοποιήσαμε στοιχεία και στη δική μας παράσταση».

Γιώργος Κατσής

«Ουσιαστικά το ανέβασμά μας, αποτελεί την συνομωσία έξι αφηγητών που προσποιούνται πως δεν καταλαβαίνουν όσα βλέπουν να συμβαίνουν κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια τους, ένα μέτρο δίπλα τους. Ένας χώρος που παραμένει ίδιος σε όποιο μέρος κι αν μεταφέρεται η δράση του έργου και πόρτες που δεν κρύβουν τίποτα από τις πράξεις των ηρώων – οι οποίοι προκειμένου να αποσπάσουν το γέλιο του κόσμου, θα γελοιοποιήσουν τον εαυτό τους στα άκρα. Όλα αυτά συνοδευόμενα από μία μικρή προσωπική πινελιά του θιάσου – επί σκηνής – ως σχόλιο πάνω στον γάμο, τον έρωτα και τις κοινές αναμνήσεις”.

 

Το Έξυπνο Πουλί

Ο Ποντανιάκ, αμετανόητος γυναικάς, κυνηγά την Λουσιέν ως το σαλόνι του σπιτιού της. Εκεί ανακαλύπτει πως είναι παντρεμένη με τον Βατλέν, τον καλύτερο του φίλο. Εκείνος της αποκαλύπτει πως ο Ποντανιάκ είναι κι αυτός παντρεμένος. Η Λουσιέν θα εκμυστηρευτεί στον Ποντανιάκ πως θα απατούσε τον άντρα της, μόνο αν αυτός την απατούσε πρώτος, υπόσχεση που έχει δώσει από καιρό και στον Ρεντιγιόν, οικογενειακό τους φίλο. Τι θα συμβεί, όμως, όταν ο Βατλέν αποκαλύπτει στον Ποντανιάκ, ότι απατά την γυναίκα του με μια Γερμανίδα που ήρθε από το Μόναχο και τον εκβιάζει; Και τι θα συμβεί, όταν όλοι αυτοί βρεθούν στο ίδιο δωμάτιο του ξενοδοχείου Corte – Flirt;

Πόρτες, μοιχεία, παρεξηγήσεις, ψέματα από έξι χαρακτήρες που προσπαθούν απεγνωσμένα να επιβεβαιώσουν τον ανδρισμό ή τη θηλυκότητά τους αποτυγχάνοντας, ωστόσο, παταγωδώς. Μια φαρσοκωμωδία απογυμνωμένη από τα αστικά της στοιχεία σε μια σύγχρονη αφήγηση που επαναπροσδιορίζει τα βασικά της συστατικά. Κι ενώ οι χαρακτήρες της φάρσας στηρίζονται στον κόσμο που γελά σε βάρος τους, αντί να προσποιηθούν άγνοια κρυμμένοι πίσω απ’ τις πόρτες, την… κατασκευάζουν.

Πόσο δυνατή είναι η σύμβαση του γάμου; Μπορεί να μεταπείσει ακόμα και τον πιο κυνικό; Η αληθινή αγάπη θα επιβιώσει ή θα παραμείνει εγκλωβισμένη στις φωτογραφίες;

 

Μετάφραση: Νικηφόρος Παπανδρέου

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Μάνος Βαβαδάκης, Γιώργος Κατσής

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιωργίνα Γερμανού

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Βοηθός Σκηνογράφου: Μαριέττα Παυλάκη

Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας

Με τους: Στέλλα Βογιατζάκη, Χαρά – Μάτα Γιαννάτου, Κατερίνα Ζησούδη, Μάνο Βαβαδάκη, Γιώργο Κατσή, Πάνο Παπαδόπουλο

 

Μέρες και ώρα παραστάσεων: Τετάρτη έως Σάββατο στις 9μ.μ και Κυριακή στις 7μμ

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 12 ευρώ, Μειωμένο – Φοιτητικό 8 ευρώ, Ατέλειες: 5 ευρώ

Διάρκεια: 80 λεπτά