Θέατρο

Το Εθνικό που επιμένει.

Εν μέσω πολλών ακυρώσεων παραστάσεων λόγω των πολιτικών εξελίξεων, πολλές από τις οποίες δεν επηρεάζονταν άμεσα, το Εθνικό Θέατρο, η πρώτη σκηνή της χώρας, ανοίγει σήμερα το Φεστιβάλ Επιδαύρου, με την παράσταση Τρωάδες σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.

Χθες, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες που ανέβασε στην επίσημη σελίδα του στο facebook το Εθνικό Θέατρο, έγινε η τελευταία πρόβα στον χώρο του Αρχαίου Θεάτρου, όπου σήμερα θα ακουστεί και πάλι ο τραγικός λόγος του Ευριπίδη, το «αμείλικτο κατηγορώ για τις φρικαλεότητες του πολέμου και ένα σπαρακτικό αίτημα για αλληλεγγύη και ανθρωπισμό».

troades4

Ο Ευριπίδης με τις Τρωάδες γράφει ένα αντιπολεμικό αριστούργημα και κατακρίνει την πολιτική των Αθηναίων για το προκλητικό ανοσιούργημα που είχαν διαπράξει λίγους μήνες πριν εναντίων των Μηλίων καθώς και για την Σικελική Εκστρατεία που προετοιμάζουν.

troades2

Στο στρατόπεδο των Αχαιών, στα παράλια της λεηλατημένης Τροίας, οι αιχμάλωτες Τρωαδίτισσες και η βασίλισσά τους, Εκάβη, θρηνούν για τα δεινά τους. Όσες έχουν απομείνει ζωντανές από την ξεκληρισμένη βασιλική οικογένεια θα δοθούν δώρο στους Αχαιούς, ενώ ο εγγονός της Εκάβης, ο μικρός Αστυάνακτας, γκρεμίζεται από τα τείχη, θύμα της σκληρότητας των κατακτητών. Οι φλόγες αφανίζουν την Τροία και οι γυναίκες, απελπισμένες, οδηγούνται στα πλοία που θα τις μεταφέρουν πέρα από το Αιγαίο, σκλάβες στα σπίτια των νικητών.

troades