Έφηβος Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

«Το εφηβικό κοινό θέλει να ακούσει τι το περιμένει στη ζωή»

Για το έργο του «Όχι Και Τόσο Άγριο», που θα παρουσιαστεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών 24 και 26 Απριλίου ( 19:00 και 18:00 αντίστοιχα ) στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου που οργανώνει η Grasshopper-Youth

και θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Άπαρσις, ο Ανδρέας Φλουράκης γράφει στο artplay.gr.

 

«Το «Όχι Και Τόσο Άγριο» είναι ένα έργο γύρω από το σεξ στην εφηβεία, το μπούλινγκ, τη σεξουαλική παρενόχληση, τη διαφορετικότητα, τον εθισμό σε πορνό στον υπολογιστή, τον έρωτα, το πρώτο φιλί. Ξεκίνησα να γράφω αυτό το έργο ερχόμενος σε επαφή με τον όμιλο θεάτρου του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών . Το έργο πέρασε από διάφορα στάδια μέχρι να πάρει την οριστική του μορφή. Είναι το δεύτερο εφηβικό έργο που γράφω, το πρώτο, τα «Κόκκαλα» παρουσιάστηκε φέτος στην εφηβική σκηνή του Θεάτρου Τέχνης. Το εφηβικό θέατρο απευθύνεται σε συγκεκριμένο ηλικιακά κοινό, σε ένα κοινό που έχει συγκεκριμένες ανάγκες ως προς την έκφραση του συναισθήματος, έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις ως προς τον προσδιορισμό των ονείρων του και των σχέσεων του με τους άλλους και κυρίως με το άλλο φύλο. Το εφηβικό κοινό είναι ένα κοινό που θέλει να ακούσει τι το περιμένει στη ζωή, που αγωνιά, που πιστεύει πως η ζωή απλώνεται ατελείωτη μπροστά του. Αυτή η πίστη τού δίνει ενθουσιασμό και αισιοδοξία, αλλά και αβεβαιότητα, πόσο μάλλον σε μια εποχή ένδειας. Σε αυτή την εποχή μπορεί οι ενήλικες να επιχειρούν να προσδιορίζουν απογοητευμένοι πιο συγκεκριμένα κάθε «πρόβλημα» της εποχής, όμως οι νέοι το βιώνουν ως μέρος της εφηβείας τους κι ως ένα επιπλέον ζήτημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν σε αυτή τη μεταβατική ηλικία, η οποία συχνά καθορίζει όλη τους τη ζωή. Το σύγχρονο εφηβικό έργο αυτό που μπορεί να κάνει είναι να συλλάβει έστω κάποιες πτυχές των πολλαπλών δυνατοτήτων που προσφέρει η εφηβεία στην ανθρωπινή ζωή, όπως τη δυνατότητα να ονειρευόμαστε, να ζούμε και να δρούμε υπεύθυνα ως μέλη ενός συνόλου, συντηρώντας την ελπίδα βελτίωσης του κόσμου μας».

Ανδρέας Φλουράκης

 

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ξανθόπουλος. Βοηθός Σκηνοθέτης: Θανάσης Μεγαλόπουλος. Παίζουν: Γιώργος Κληρονόμος, Άννα Κωνσταντοπούλου, Μαρκέλλα Μαρία Μαλαγάρη, Ειρήνη Μέμα, Χριστόφορος Μητράκος, Εύα Μυλωνά, Δανάη Ομορεγκιέ-Νεάνθη, Λυδία Σάρρου, Νικόλας Σεβδαγιάν, Ρεγγίνα Τοπτσίου. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κατερίνα Κυριακού.