Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

«Το χιούμορ είναι ίσως ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίζει κανείς τη ζωή και τον εαυτό του»

«Μετά από αρκετά χρόνια πορείας πλάι στον Σαίξπηρ και τον Πούσκιν, η στροφή μου προς τον Ουάιλντ έγινε μέσα από μια βαθιά θλίψη», αποκαλύπτει στο artplay.gr η σκηνοθέτις Τώνια Ράλλη με αφορμή την πρεμιέρα του έργου «Σημασία να είσαι σοβαρός», στο Θέατρο RABBITHOLE της οδού Γερμανικού 20, στο Μεταξουργείο.

«Ζούμε, δυστυχώς, σε εποχή πολύ επιφανειακή», λέει η λαίδη Μπράκνελ στo “Σημασία να είσαι σοβαρός”΄, κάτι που δυστυχώς, με εκφράζει απόλυτα αυτήν την περίοδο. Απελπίζομαι από την έλλειψη σοβαρότητας που μας χαρακτηρίζει στα θέματα που είναι σημαντικά, όχι που φαίνονται σημαντικά. Απελπίζομαι από τη μετάλλαξη του σύγχρονου ανθρώπου σε ένα πλάσμα νωθρό, που δεν μπορεί να βάλει προτεραιότητες – και που δεν αντιλαμβάνεται πως οι προτεραιότητες, πέραν κάποιων πολύ βασικών ηθικών αγώνων που αφορούν στην αξία της ζωής, είναι και πρέπει να είναι πράγμα εντελώς υποκειμενικό.

Γι’ αυτό αγαπώ τόσο αυτό το έργο. Γιατί, μέσω του γελοίου καθωσπρεπισμού που φορά σαν ένδυμα, ανοίγει το δρόμο προς την ιδανική ύπαρξη. Και γιατί, πράγματι, συμβαίνει στο παρόν. Είναι η επιτομή της θεατρικής πράξης. Προτείνει μια ζωή γεμάτη μεγαλείο και σφάλμα. Προτείνει απόλυτη πίστη και συγκέντρωση σε κάτι – και την αμέσως επόμενη στιγμή το ανατρέπει (ή αναπτύσσει;) φωτίζοντας την αντίθετή του πλευρά. Ξεχειλίζει από ιδανικά και εξυμνεί τη ματαιότητα. Γλεντάει το πώς οι άνθρωποι παλεύουν με τους τύπους της κοινωνίας μέσα στην οποία ζουν και πώς διεκδικούν την ατομικότητά τους, το πνεύμα τους. Εκθέτει όλους και όλα. Και αντιμετωπίζει, τόσο τη σοβαρότητα, όσο και την ανθρώπινη βλακεία, με χιούμορ. Που είναι, ίσως, ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίζει κανείς τη ζωή – και τον εαυτό του.

Τώνια Ράλλη

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

Σκηνοθεσία – σκηνογραφία: Τώνια Ράλλη

Κοστούμια: Grace Gely

Φωτισμοί: Γιώργος Σίμωνας

Μουσική: Θέμος Σκανδάμης

Graphic Design – Video Trailer: Παναγιώτης Ανδριανός

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Λαμπής

Boηθός Σκηνοθέτη: Κίρκη Ιωσηφίδου

Kατασκευή σκηνικού: sickmyduck.lab

Παίζουν: Θάνος Αλεξίου, Αντριάνα Ανδρέοβιτς, Αχιλλέας Βατρικάς, Φώτης Λαζάρου, Νάντια Μαργαρίτη, Γιώργος Σίμωνας, Χρήστος Χριστόπουλος

Διάρκεια: 90’

Μια παραγωγή της ομάδας Νοσταλγία

Κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 21:30 και Κυριακή στις 19:00

Από 22 Μαρτίου έως 21 Απριλίου 2019 (εκτός 30/03) στο RABBITHOLE (Γερμανικού 20, Μεταξουργείο)

 

Εισιτήρια: 12€ (κανονικό), 8€ (μειωμένο)

Οnline προπώληση: viva (οnline έκπτωση: τα πρώτα 30 εισιτήρια κάθε παράστασης στα 10€) & αγορά στα σημεία προπώλησης viva.

Κρατήσεις, πληροφορίες: 210 52 49 903 |  Ώρες ταμείου: 17:30-21:30

 

Φωτογραφία εξωφύλλου : Έλλη Στεφανίδη