Θέατρο

Το bulling στο θέατρο

Bullying_by_KungFuPlum

Bulling ή ενδοσχολική βία, ένα φαινόμενο που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, ένα φαινόμενο που εξελίσσεται σε μάστιγα. Στις γειτονιές, στους δρόμους και κυρίως στα σχολεία.

Αυτό το θέμα θα είναι το αντικείμενο μιας παράστασης που θα παρουσιάσει το θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ, με τον τίτλος «Γιάννης “Χ”=ξένος».

Ποιος είναι ο «Γιάννης “Χ”=ξένος»

Το κείμενο της παράστασης είναι προϊόν συνεργασίας δύο θεάτρων: Του ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ και του Taastrup teater από την Κοπεγχάγη. Τα δύο θέατρα έχουν μια πολύχρονη, λειτουργική σχέση και συνεργασία με αφορμή Ευρωπαϊκά προγράμματα για την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Το «Γιάννης Χ=xenos» προέκυψε από αυτή τη συνεργασία και είναι συνέχεια της.

Η παράσταση παρακολουθεί τον Γιάννη στην καθημερινή ζωή του στο σχολείο, στο σπίτι και στις σχέσεις του με τα άλλα παιδιά.

Ο Γιάννης (επίτηδες επιλεγμένο το όνομα για να είναι κοινό και καθημερινό), έχει έρθει από την επαρχία. Η μητέρα του (Eλληνίδα από την Βόρειο BULLYINGLOGOΉπειρο) γνώρισε τον πατέρα του στην Αθήνα όταν αυτός ήταν στρατιώτης και εκείνη φοιτήτρια της Αγγλικής φιλολογίας. Παντρεύτηκαν και ανέβηκαν στην Θεσσαλονίκη όπου έζησαν εκεί. Εκεί γεννήθηκε και ο Γιάννης. Καλός μαθητής, ένα παιδί με ποιότητα. Τώρα η μητέρα του χώρισε από τον πατέρα του και αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Αθήνα και να δουλέψει σαν οικιακή βοηθός σε σπίτι με έναν υπερήλικα (Η Αγγλική φιλολογία εγκαταλείφθηκε όταν παντρεύτηκε και τώρα έχει ξεχαστεί φυσικά). Μαζί της και ο Γιάννης που αναγκάστηκε να αλλάξει σχολείο. Στο καινούργιο σχολικό περιβάλλον για ανεξήγητους λόγους (όπως είναι πάντα οι λόγοι της ενδοσχολικής βίας) αρνούνται να τον δεχτούν. Έτσι ο Γιάννης γίνεται το θύμα μιας σειράς αναίτιων επιθέσεων από την διαμορφωμένη ομάδα «των νταήδων» του σχολείου με κάθε αφορμή.

Η παράσταση φέρνει στο φως τα αίτια και τα χαρακτηριστικά των συμπεριφορών του «θύματος» και του «θύτη». Έτσι τα παιδιά μέσα από το θέατρο παρακολουθούν και αναγνωρίζουν συμπεριφορές και χαρακτήρες και επί πλέον καλούνται να πάρουν θέση και να κρατήσουν αποστάσεις από το φαινόμενο. Ο νέος που δέχεται την βία και ο άλλος που την εξασκεί, στο πρόσωπο και στο παίξιμο των ηθοποιών, αποκτάει μια απόσταση και μέσα από αυτήν μπορεί κανείς να δει καλύτερα τα αποκρουστικά χαρακτηριστικά της ενδοσχολικής βίας. Έτσι οι μαθητές/θεατές αποστασιοποιούνται πιο εύκολα από συμπεριφορές και συμβάντα που έχουν δει να γίνονται πάνω στη σκηνή και συνειδητοποιούνται. Αποκτούν γνώμη, παίρνουν θέση και αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους

Η παράσταση θα είναι έτοιμη το Νοέμβριο, ενώ θα προηγηθούν παραστάσεις για τους εκπαιδευτικούς, τις οποίες θα ακολουθήσει συζήτηση.

Αφετηρία θα είναι μια ημερίδα στις 11 Οκτωβρίου 2014 (Σάββατο, 10.30πμ στο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟυ) με την συνεργασία του Χαμόγελου του παιδιού, το οποίο διαθέτει ένα ειδικό τμήμα με μεγάλη πείρα πάνω στο bullying.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Bullying by Kung Fu Plum

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Κείμενο-σκηνοθεσία: Νίκος Καμτσής

Κοστούμια: Μίκα Παναγου

Videoediting-προβολές: Γιώργος Αλεξίου

Μουσική: Drängarna.